Η Δύναμη και οι Παρενέργειες του Αμερικανικού Δολαρίου στην Παγκόσμια Οικονομία
Οικονομία & Αγορές

Η Δύναμη και οι Παρενέργειες του Αμερικανικού Δολαρίου στην Παγκόσμια Οικονομία

Τα τελευταία 80 χρόνια, το αμερικανικό δολάριο έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια lingua franca του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με κεντρικές τράπεζες, επιχειρήσεις και τουρίστες από την Ευρώπη ως την Αυστραλία να το χρησιμοποιούν ως κοινη γλώσσα. Καθημερινές συναλλαγές στο νόμισμα αυτό φτάνουν τα 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η αναγνώριση του δολαρίου ως κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα διεθνώς το 1944, κατά τη διάρκεια της συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς, είχε ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη ζήτηση για δολάρια. Με την αποσύνδεση του δολαρίου από τον χρυσό το 1971 από τον Ρίτσαρντ Νίξον, το νόμισμα ενισχύθηκε αισθητά, προκαλώντας μια δύσκολη κατάσταση για τους Αμερικανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ένα ισχυρό δολάριο σημαίνει φθηνές εισαγωγές για τους Αμερικανούς καταναλωτές αλλά και ακριβές εξαγωγές, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των προϊόντων τους για ξένες αγορές.

Η πολιτική του ισχυρού δολαρίου είχε σοβαρές συνέπειες, καθώς, από τη δεκαετία του 1990, η πολιτική αυτή είχε αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία. Από το 1998 έως το 2002, όταν το δολάριο ανέβηκε πάνω από 10%, η Αμερική έχασε 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη μεταποίηση. Η Ουάσιγκτον προτίμησε τη στήριξη της Wall Street έναντι των εγχώριων εργαζομένων.

Η ανάδειξη των BRICS και η πρόσφατη στροφή της Σαουδικής Αραβίας προς το κινεζικό γιουάν για την τιμολόγηση των πετρελαϊκών εξαγωγών έχουν γεμίσει με ανησυχία τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι BRICS επιδιώκουν να αμφισβητήσουν τη δύναμη του δολαρίου, που άλλοτε ήταν ένα ισχυρό εργαλείο για την Ουάσιγκτον, αλλά κινδυνεύει να μετατραπεί σε δίκοπο μαχαίρι.

Στο βιβλίο «Paper Soldiers: How the Weaponization of the Dollar Changed the World Order», η δημοσιογράφος Σαλίνα Μόχσιν αναλύει την εξέλιξη της θέσης του δολαρίου και της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, που από απλή νομισματική πολιτική έχει γίνει εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Αυτή η μεταμόρφωση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η δύναμη που προσφέρει το δολάριο στους ΗΠΑ έχει προκαλέσει περισσότερες αρνητικές συνέπειες παρά οφέλη.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Ρούμπιν, κατά τη διάρκεια της θητείας του, αντιμετώπισε τις προκλήσεις των νομισματικών παρεμβάσεων και υποστήριξε ότι ένα ισχυρό δολάριο είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, αυτή η πολιτική αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις στα διεθνή εμπορικά σχέδια, καθώς το φθηνό δολάριο αύξανε το εμπορικό πλεονέκτημα για τους συμμάχους, επηρεάζοντας αρνητικά την αμερικανική βιομηχανία.

Πηγή: naftemporiki.gr