Αντιφάσεις στην αγορά εργασίας και οι προκλήσεις της απασχόλησης στην Ελλάδα
Οικονομία & Αγορές

Αντιφάσεις στην αγορά εργασίας και οι προκλήσεις της απασχόλησης στην Ελλάδα

Η έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), αναδεικνύει την αναντιστοιχία μεταξύ προσφερόμενων και ζητούμενων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το β’ τρίμηνο του έτους 53.814 κενές θέσεις εργασίας καταγράφηκαν στη χώρα, που συνιστά αύξηση 54,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι περισσότερες κενές θέσεις εντοπίζονται στον τομέα του Τουρισμού (16,4%), ακολουθούμενο από τον Δημόσιο Τομέα (14,6%) και τις Διοικητικές Υποστηρικτικές Δραστηριότητες (13,7%).

Δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού απαντά το 76,7% των επιχειρήσεων της έρευνας, ενώ κύριοι λόγοι είναι η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και η απουσία ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις (52,4%) αναζητούν προσωπικό λόγω ανάπτυξης, και καταδεικνύεται ότι πάνω από μία στις δύο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στην πρόσληψη νέων εργαζομένων με χαμηλή έως μέτρια προϋπηρεσία (έως πέντε έτη), προσφέροντας μισθούς έως 1.500 ευρώ. Σημαντική είναι και η ζήτηση για επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης (43,4%), ενώ το 26,6% αναζητά ανειδίκευτους εργάτες.

Το 52% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η παρέκβαση εμπειρίας και η ενίσχυση του βιογραφικού είναι το βασικό κίνητρο για την προσέλκυση προσωπικού, ενώ ακολουθεί η προσφορά αυξημένων απολαβών (44,5%). Μια ενθαρρυντική τάση είναι ότι το 14,9% των επιχειρήσεων έχει προσλάβει άτομα που επαναπατρίστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, υποδηλώνοντας πιθανή επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό.

Το 56,7% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει την ανάγκη για καλύτερη σύνδεση μεταξύ εκπαιδευτικών φορέων και αγοράς εργασίας. Η βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και οικονομικών παραμέτρων θεωρείται κρίσιμη για την ανάπτυξη της απασχόλησης, καθώς η σύζευξη των επιχειρήσεων με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παραμένει ανεπαρκής.

Πηγή: naftemporiki.gr