Ακραίες δηλώσεις ισραηλινού υπουργού απειλούν τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής
Οικονομία & Αγορές

Ακραίες δηλώσεις ισραηλινού υπουργού απειλούν τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής

«Ένα εβραϊκό κράτος που θα συμπεριλαμβάνει την Ιορδανία, τον Λίβανο και κομμάτια από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία. Η Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τους σοφούς μας, προορίζεται να επεκταθεί μέχρι τη Δαμασκό». Αυτή την προκλητική δήλωση έκανε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, μέλος της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Σμότριτς, που κατοικεί στον οικισμό Κεντουνίμ στη Δυτική Όχθη, είναι γνωστός για τις ακραίες και φανατικές του απόψεις. Κατά τη διάρκεια ενός ντοκιμαντέρ στο κανάλι Arte, πρότεινε τη σταδιακή επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας, κάτι που προϋποθέτει επεμβατικές προσπάθειες σε γειτονικές χώρες.

Η επικίνδυνη ρητορική του Σμότριτς δεν είναι μοναδική, καθώς πολλοί άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης συμμερίζονται αυτές τις απόψεις. Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπεύθυνος για την ασφάλεια, έχει επίσης εκφράσει παρόμοιες απόψεις, δημιουργώντας ανησυχίες για μια κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. Ο Σμότριτς είχε δηλώσει παλαιότερα ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να “μεταναστεύσουν ή να εξοντωθούν” αν δεν εγκατέλειπαν την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Επιπλέον, την εβδομάδα αυτή, οι δυνάμεις του Ισραήλ προχώρησαν σε επιθέσεις κατά της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, UNIFIL. Ο εκπρόσωπος της UNIFIL ανέφερε ότι η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ μπορεί να εξελιχθεί σε μια περιφερειακή κρίση, με καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι βλέπει τον ΟΗΕ ως «αντισημιτικό βάλτο» και έχει απορρίψει τις προτάσεις του οργανισμού για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στο παιχνίδι της γεωπολιτικής, το Ιράν έχει προειδοποιήσει τις αραβικές χώρες του Κόλπου να μη συνεργαστούν με το Ισραήλ, απειλώντας με αντίποινα. Οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να έχουν στο στόχαστρο τις εγκαταστάσεις πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες συνιστούν τη χρηματοδοτική βάση του καθεστώτος των αγιατολάχ. Ο οποιοσδήποτε πλήγμα κατά αυτών των εγκαταστάσεων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές αναταραχές στο Ιράν.

Ο πόλεμος αυτός ενδέχεται να φέρει νέες δυνάμεις στη συζήτηση για την περιοχή, με τη Ρωσία και την Κίνα να διαδραματίζουν πιθανόν ρόλο, λόγω των στρατηγικών συμφερόντων τους στην Τεχεράνη. Παράλληλα, ο τουρκικός πρόεδρος, Ερντογάν, έχει προτρέψει τη Ρωσία, τη Συρία και το Ιράν να πάρουν μέτρα ενάντια στο Ισραήλ, προκαλώντας ερωτήματα για την ενδεχόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο.

Με τέτοιες ακραίες απόψεις και προτάσεις, είναι όλο και πιο σαφές ότι οι κίνδυνοι πολέμου στην περιοχή είναι αυξημένοι, και η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις πιο επικίνδυνες κρίσεις στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: naftemporiki.gr