Εκατοντάδες ελέφαντες έχουν πεθάνει μυστηριωδώς τους τελευταίους δύο μήνες στη Μποτσουάνα.

Ειδικότερα, έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 350 νεκροί ελέφαντες στο Δέλτα του Οκαβάνγκο από τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Dr Niall McCann που πληροφορήθηκε από συναδέλφους του, οι οποίοι εντόπισαν τα πτώματα.

Κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν γιατί τα ζώα πεθαίνουν, ενώ τα αποτελέσματα των αναλύσεων δειγμάτων που λήφθηκαν αναμένονται σε αρκετό καιρό από τώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Μποτσουάνα είναι το «σπίτι» του 1/3 του πληθυσμού των ελεφάντων της Αφρικής, ο οποίος μειώνεται ανησυχητικά, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα του BBC.

Μέσα σε δύο μήνες περισσότεροι από 350 ελέφαντες έχουν βρεθεί νεκροί κάτω από συνθήκες που μένουν για την ώρα άγνωστες. Τα μεγάλα θηλαστικά εντοπίζονται στο δέλτα του Οκαβάνγκο από τις αρχές Μαΐου, κατά κύριο λόγο κοντά σε νερόλακκους. Μόνο κατά τη διάρκεια μιας πτήσης τριών ωρών οι Αρχές εντόπισαν 169 νεκρούς ελέφαντες, ένας εντυπωσιακός όσο και ανησυχητικός αριθμός.

Είναι αρσενικοί και θηλυκοί κάθε ηλικίας, γράφει ο Guardian. Ηδη από τον Μάιο η κυβέρνηση της Μποτσουάνας απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι αυτοί να οφείλονται σε λαθροθήρες, καθώς οι ελέφαντες είχαν τους χαυλιόδοντές τους. Αν πάλι επρόκειτο για δηλητηρίαση από αρσενικό, θα υπήρχαν και άλλα είδη νεκρών ζώων.

Αποκλείστηκε επίσης το ενδεχόμενο δηλητηρίασης από άνθρακα, από την οποία πέθαναν πέρυσι τουλάχιστον 100 ελέφαντες στη Μποτσουάνα. Ωστόσο οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο δηλητηρίασης από άλλους παράγοντες ή κάποια ασθένεια. Ο τρόπος θανάτου των ζώων –κάποια φαίνεται να έχουν απλώς πέσει μπρούμυτα, πράγμα που υποδηλώνει ξαφνικό θάνατο– και μαρτυρίες για ελέφαντες που περπατούν σε κύκλους υποδεικνύουν ότι κάτι μάλλον επιτίθεται στο νευρικό τους σύστημα.

Πηγή: true.gr