Οι φωτογραφίες μιας χαμογελαστής νεαρής γυναίκας με τη μοτοσικλέτα της έγιναν πολύ δημοφιλείς μεταξύ των χρηστών των social media στην Ιαπωνία συγκεντρώνοντας εκατοντάδες likes, λέει το BBC.

Ωστόσο, ορισμένοι φαν της κοπέλας παρατήρησαν ότι κάτι δεν κολλούσε. Σε μια φωτογραφία το χέρι της φαινόταν πολύ τριχωτό ενώ η αντανάκλαση του καθρέφτη έδειχνε άλλο πρόσωπο.

Ώσπου μια τηλεοπτική εκπομπή αποκάλυψε ότι πίσω από το λογαριασμό @azusagakuyuki βρισκόταν στην πραγματικότητα ένας 50χρονος άνδρας με το όνομα Zonggu.

Παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να δημιουργήσει με deep fakes το γυναικείο alter ego του:

Ο Zonggu είπε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Getsuyou Kara Yofukashi ότι ήθελε να αυξήσει την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πίστευε ότι οι άνθρωποι θα προτιμούσαν να δουν μια «νεότερη όμορφη γυναίκα» παρά έναν «γέρο θείο».

«Κανείς δεν θέλει να βλέπει έναν συνηθισμένο μεσήλικα άνδρα, που ασχολείται με τη μοτοσικλέτα του και βγάζει φωτογραφίες στη φύση», είπε.

Και πρόσθεσε ότι εξεπλάγη και ο ίδιος από τα αποτελέσματα: «Στην αρχή απλά δοκίμασα, αλλά τελικά βγήκαν αρκετά όμορφες. Έχω 1.000 likes τώρα, ενώ πριν είχα κάτω από 10. Παρασύρθηκα σταδιακά στην προσπάθεια μου να ανεβάζω όλο και πιο χαριτωμένες φωτογραφίες»

Η μεγάλη αποκάλυψη του Zonggu στην εκπομπή είχε ως επί το πλείστον θετικό αντίκτυπο στους 19.000 ακόλουθους του.

«Σε είδα στην εκπομπή και σε ακολούθησα», Έγραψε κάποιος. Ένας άλλος είπε: «Έχεις μαγικές δεξιότητες!»

Εφαρμογές επεξεργασίας λογισμικού όπως το FaceApp επιτρέπουν στους χρήστες να αλλάζουν την εμφάνιση των προσώπων στις φωτογραφίες κάνοντας να φαίνονται νεότερα ή μεγαλύτερα σε ηλικία.

Ωστόσο, η χρήση τους προκάλεσε ανησυχία σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα με το FBI να προειδοποιεί το 2019 ότι το FaceApp, που δημιουργήθηκε στη Ρωσία, αποτελούσε «πιθανή απειλή δραστηριοτήτων αντικατασκοπείας».

Πηγή: true.gr