Η σορός του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, μεταφέρεται από τον Πειραιά στην Κρήτη. Τραγούδια, κορναρίσματα και μεγάλη συγκίνηση στο λιμάνι του Πειραιά η αναχώρηση του πλοίου που θα φτάσει το πρωί της Πέμπτης (09.09) στα Χανιά.

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, κι υπό τους ήχους του τραγουδιού «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», έγινε η αναχώρηση του πλοίου Blue Galaxy, που μεταφέρει τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη.

Πλήθος κόσμου συνοδεύει στο καράβι τον τεράστιο μουσικοσυνθέτη στη γενέτειρά του, όπου θα ταφεί την Πέμπτη (09.09), ενώ και στο λιμάνι του Πειραιά συγκεντρώθηκαν πολίτες όλων των ηλικιών για έναν τελευταίο αποχαιρετισμό…

Είναι χαρακτηριστικό πως στις πύλες του λιμανιού αρκετά αυτοκίνητα σταμάτησαν και κόρναραν, σαν να έστελναν το τελευταίο αντίο στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, μέσα σε βαθιά συγκινησιακή φόρτιση.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στα Χανιά στις 7:30 της Πέμπτης (09.09), ενώ η κηδεία θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μίκη Θεοδωράκη, τον Γαλατά Χανίων, στις 13:00 το μεσημέρι.

Το «παρών», πέρα από την οικογένεια και λιγοστούς οικείους – λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό – αναμένεται να δώσουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, που θα ταξιδέψουν στα Χανιά.

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης (08.09), το πλοίο που μεταφέρει τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά, αναχώρησε από τον Πειραιά.

Συντροφιά με βιβλία αφιερωμένα στον μεγάλο μουσουργό, αρκετοί από τους ταξιδιώτες που συνοδεύουν τη σορό.

Έντονη ήταν η συγκινησιακή φόρτιση και εντός του πλοίου.


Το ταξίδι γίνεται υπό τους ήχους των τραγουδιών του παγκόσμιου μουσικοσυνθέτη…

Άνθρωποι όλων των ηλικιών συντροφεύουν τη σορό στο ταξίδι για τα Χανιά.

Δεκάδες αυτοκίνητα με κόρνες αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Αθάνατος» φώναζαν στο λιμάνι για τον Μίκη Θεοδωράκη
Υπό τις ιαχές «αθάνατος» και τον εθνικό μας ύμνο, λίγα λεπτά πριν τις επτά το απόγευμα, επιβιβάστηκε στο πλοίο της γραμμής στον Πειραιά, το όχημα που μεταφέρει στην Κρήτη τη σορό του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Εκεί βρέθηκε και η φιλαρμονική ορχήστρα του Πειραιά, παίζοντας ορισμένα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Εν μέσω χειροκροτημάτων και των ήχων της φιλαρμονικής του Δήμου της πόλης, το όχημα με τη σορό επιβιβάστηκε πρώτο στο πλοίο της γραμμής, ενώ στελέχη του Λιμενικού έλαβαν έκτακτα μέτρα εξαιτίας του συγκεντρωμένου πλήθους που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην Κρήτη στις 07.30 το πρωί, οπότε και η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στον Γάλατα Χανίων για την ταφή.

Μίκης Θεοδωράκης: Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον μεγάλο συνθέτη
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα, κατά την τρίτη ημέρα του λαϊκού προσκυνήματος, στη Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να αποτίσει φόρος τιμής στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, προτού η σορός του μεταφερθεί για την ταφή στο Γαλατά Χανίων.

Το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε σήμερα λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, παρουσία ανθρώπων από τον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών και εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Στην τελετή αποχαιρετισμού εκφώνησαν επικήδειο λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου θα ταφεί, δίπλα στους γονείς και τον αδελφό του, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, το πρωί της Πέμπτης, 9 Σεπτεμβρίου.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Αποχαιρετούμε τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή Μίκη Θεοδωράκη»
«Όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές αποχαιρετάμε σήμερα, τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή, Μίκη Θεοδωράκη, σύμβολο και παράδειγμα μαζί», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον επικήδειο που εκφώνησε στην τελετή αποχαιρετισμού του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, με σεβασμό και συγκίνηση, αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι «Θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας».

Όπως ανέφερε, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε «Άνθρωπος της πράξης και ταυτόχρονα ρομαντικά υπερβατικός, κατάφερε, ως το τέλος της ζωής του, να ηλεκτρίζει με την παρουσία του το συναίσθημα όλων μας, αποτελώντας έναν παιδαγωγό του Έθνους, που με την πολιτισμική και κοινωνική του παρέμβαση άλλαξε την Ελλάδα και τον καθένα μας, με τρόπο πιο έμμεσο αλλά και πιο βαθύ απ’ όσο μπορούμε να διαγνώσουμε σήμερα».

Η Πρόεδρος έκανε λόγο για έναν μαχητικό, χειμαρρώδη, ακατάβλητο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος διέρρηξε τα όρια της εθνικής μας μοναξιάς, της ηττοπάθειας, της αποθάρρυνσης, και συνταιριάζοντας το εθνικό με το πανανθρώπινο, έδειξε έναν δρόμο για τη σφυρηλάτηση της νεοελληνικής μας ταυτότητας. «Μας έδωσε τον ανεκτίμητο μίτο της μουσικής του για να τον ξετυλίξουμε, να βγούμε στο ξέφωτο της δημοκρατίας και να μετατρέψουμε το σάλπισμά του σε πράξη και Πολιτεία, λογοδοτώντας στην ιστορία μας» συμπλήρωσε.

Μίκης Θεοδωράκης: Απούσα η κόρη του Μαργαρίτα από την τελετή
Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η απουσία της κόρης του, Μαργαρίτας, από την Μητρόπολη Αθηνών.

Η οικογένεια του μεγάλου δημιουργού καθόταν σύσσωμη στο πλάι της σορού του, ωστόσο ούτε ο φωτογραφικός φακός αλλά ούτε και οι τηλεοπτικές κάμερες απαθανάτισαν πουθενά τη Μαργαρίτα Θεδοωράκη.

Αιτία; Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ταξίδευε την ίδια ώρα για τα Χανιά, όπου θα γίνει ο ενταφιασμός του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά, όπως ήταν άλλωστε η τελευταία του επιθυμία.

Μίκης Θεοδωράκης: Δεκάδες δεν μπόρεσαν να μπουν στο παρεκκλήσι
Το λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά, ώστε να ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού και στη συνέχεια η μεταφορά της σορού του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη, για την κηδεία του.

Δεκάδες άνθρωποι δεν πρόλαβαν να μπουν στο παρεκκλήσι.

Πηγή : newsbomb.gr

Πηγή: true.gr