Η μετάλλαξη Mu ήρθε και στην Ελλάδα με τους επιστήμονες να ανησυχούν για το στέλεχος που μελετά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού προβληματίζει τους ειδικούς καθώς, με την έλευση του φθινοπώρου και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, δημιουργούνται νέα δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας.

«Βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο όπου επιστρέφουν πολλοί από τις καλοκαιρινές διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα από ότι τις προηγούμενες εβδομάδες», τόνισε την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η πορεία της επιδημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, όσοι δεν το έχουν κάνει, πρέπει να επισπεύσουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους καθώς μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης, η πανδημία στην Ελλάδα παρουσιάζει σαφή σημεία σταθεροποίησης με τάση συρρίκνωσης, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Την τελευταία εβδομάδα, ανέφερε, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αλλά σημαντική μείωση.

«Συγκεκριμένα εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους από ότι την προηγούμενη εβδομάδα». Ο Γ. Μαγιορκίνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από την άλλη, ωστόσο, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει κάποια σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε περίπου 8%. Λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν είναι η αύξηση. Ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτήριων-εξιτηρίων συγκλίνει πάλι προς τη μονάδα».

Η διαφορά της μετάλλαξης Mu

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ της Πέμπτης, 2 Σεπτεμβρίου, από τις 7 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου εντοπίστηκαν, στη χώρα μας, 923 νέα κρούσματα μεταλλάξεων. Από αυτά, τα 899 αφορούν στη Μετάλλαξη Δέλτα, όμως, έχουμε και έξι κρούσματα της νέας Μετάλλαξης Mu- του στελέχους που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή -η B.1.621, κατά την επιστημονική ονοματολογία- προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», όπως διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα της μετάλλαξης Mu εντοπίστηκαν ως εξής:

Ένα στην Αττική
Δύο στην Αργολίδα
Ένα στην Αχαΐα
Δύο στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

πηγη: instanews.gr

Πηγή: true.gr