Υπήρξε μια εποχή που θα προσπαθούσατε να κάνετε οτιδήποτε για να αποφύγετε ένα υπνάκο , τρελαίνοντας τους γονείς σας. Αντίθετα, ως ενήλικες, προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να κοιμηθούμε έστω και λίγο! Μας δίνουν μια ώθηση ενέργειας που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την ημέρα μας με αναζωογονημένο μυαλό και σώμα – ειδικά όταν κοιμόμαστε μεταξύ 1 μ.μ. και 4 μ.μ. Ωστόσο, η διάρκεια και οι λόγοι για έναν σύντομο ύπνο κάνουν όλη τη διαφορά.

Η επιστήμη μας δείχνει τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών τύπων σύντομου ύπνου και των αποτελεσμάτων τους. Και εμείς θέλουμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε τον καλύτερο τύπο ύπνου για τις ανάγκες σας.
Υπάρχουν 3 τύποι σύντομου ύπνου
1. Προγραμματισμένος ή προπαρασκευαστικός σύντομος ύπνος

Αυτός είναι ο ύπνος που αποφασίζετε να πάρετε πριν πραγματικά αισθανθείτε κουρασμένοι για να εξοικονομήσετε ενέργεια. Εάν πρέπει να είστε ξύπνιοι για πολλές ώρες τη νύχτα, μπορείτε να επωφεληθείτε από έναν τέτοιο υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Ύπνος έκτακτης ανάγκης

Όταν νιώθετε την ανάγκη να κλείσετε τα μάτια σας, σημαίνει ότι χρειάζεστε έναν σύντομο ύπνο έκτακτης ανάγκης. Το σώμα σας σας δείχνει τα σημάδια εξάντλησης ώστε να μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας και να ξεκουραστείτε. Για παράδειγμα, όταν αισθάνεστε ότι σας έρχεται κατά την οδήγηση, θα πρέπει να σταματήσετε σε ένα ασφαλές μέρος και να κοιμηθείτε για λίγο.

3. Συνήθης σύντομος ύπνος

Αυτός ο τύπος σύντομου ύπνου είναι πιο κοινός μεταξύ των παιδιών, δεδομένου ότι λαμβάνεται κάθε μέρα σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Αλλά οι ενήλικες μπορούν να το δοκιμάσουν επίσης. Ωστόσο, μόλις συνηθίσετε να κοιμάστε αυτόν τον συνηθισμένο υπνάκο, το σώμα σας μπορεί να απαιτήσει ύπνο σε καθορισμένο χρόνο, έτσι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.

Τα αποτελέσματα ενός σύντομου ύπνου ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο χρόνο κοιμάστε.

1. Μια παύση για ενέργεια: 10 λεπτά έως 20 λεπτά σύντομου ύπνου, γνωστός και ως power nap

Όταν πρέπει να παραμείνετε σε επαγρύπνηση για την ημέρα, ένας γρήγορος υπνάκος μπορεί να σας δώσει τη δύναμη να διαγράψετε την κούραση και να αυξήσετε την σύγκέντρωσή σας για μερικές ώρες. Σύμφωνα με μια μελέτη του Αμερικάνικου Ιδρύματος Ύπνου, ένας υπνάκος 20 λεπτών βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης και της διάθεσης. Ο power nap δεν αποτυγχάνει ποτέ, οπότε αν έχετε την ευκαιρία, κοιμηθείτε για λίγο!

2. Όχι ο καλύτερος φίλος ύπνου: 30λεπτος ύπνος

Ένας υπνάκος 30 λεπτών είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για πως έχουν σημασία ακόμα και 10 λεπτά. Ενώ ένας υπνάκος που διαρκεί έως και 20 λεπτά είναι υγιής, ένα υπνάκος 30 λεπτών θα προκαλέσει χασμουρητό, γνωστό και ως «χανγκόβερ ύπνου». Ο εγκέφαλος και το σώμα σας απαιτούν βαθύτερο ύπνο μετά από 20 λεπτά και μετά από 30 λεπτά ύπνου θα αισθάνεστε ακόμα πιο κουρασμένοι από πριν. Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε έναν υπνάκο έκτακτης ανάγκης και δεν έχετε αρκετό χρόνο για να ξεκουραστείτε, δοκιμάστε να πάρετε έναν γρήγορο power nap στη θέση του.

3. Κλειστά μάτια και ανοιχτός εγκέφαλος: 60λεπτος ύπνος

Παρόλο που δεν υπάρχει ομοφωνία για τις φυσικές επιπτώσεις του 60λεπτου ύπνου από την άποψη της αδράνειας του ύπνου, είναι αποδεδειγμένο γεγονός ότι ένας υπνάκος 40 λεπτών ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Μια μελέτη έχει δείξει ότι το 85% των ανθρώπων που κλήθηκαν να απομνημονεύσουν ένα σύνολο καρτών και να πάρουν ένα υπνάκο 40 λεπτών, αργότερα θυμήθηκαν τις κάρτες σωστά, ενώ το ποσοστό επιτυχίας της ομάδας που δεν κοιμήθηκε ήταν στο 60%.

Δεδομένου ότι βρίσκεστε σε κατάσταση βαθύ ύπνου κατά τη διάρκεια ενός 60 λεπτού σύντομου ύπνου, μπορεί να καταλήξετε να ξυπνήσετε λίγο ενοχλημένοι. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές διαφορές των ανθρώπων, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μάθετε ποια διάρκεια λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Όταν θέλετε να θυμάστε λεπτομέρειες της ημέρας όπως ονόματα, πρόσωπα ή μέρη, δοκιμάστε ένα υπνάκο για 40 λεπτά έως 60 λεπτά.

4. Ποιότητα για το μυαλό σας: 90λεπτος ύπνος

Όσο ωφέλιμος είναι ο 8ωρος νυχτερινός ύπνος, συνιστάται ένας υπνάκος 90 λεπτών – και η NASA το λέει αυτό! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ολοκληρώνουμε έναν πλήρη κύκλο ύπνου σε 90 λεπτά, ο οποίος εξαλείφει την πιθανότητα αδράνειας του ύπνου που μπορεί να συμβεί μετά την αναβολή για 30 λεπτά ή 60 λεπτά. Βοηθά στη διαδικαστική και συναισθηματική μνήμη και θα βοηθήσει τη δημιουργικότητα.

Μπορείτε να επωφεληθείτε από έναν ύπνο 90 λεπτών αν προσπαθείτε να παίξετε ένα νέο όργανο ή μαθαίνετε μια νέα γλώσσα ή πώς να χρησιμοποιήσετε μια μηχανή, για παράδειγμα. Κάντε πρακτική πριν από τον υπνάκο και θυμηθείτε τι έχετε κάνει όταν ξυπνήσετε!

Μην ξεχνάτε ότι η ανάγκη για ένα υπνάκο εξαρτάται από την ποιότητα του ύπνου σας, τη σωματική σας αντοχή και τη συναισθηματική σας κατάσταση. Δεν πρέπει να αναγκάζετε τον εαυτό σας να κοιμηθεί χωρίς να αισθάνεστε ότι είστε κουρασμένοι.

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν καλό ύπνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εμπειρογνώμονες του ύπνου δεν συνιστούν να πάρετε έναν σύντομο ύπνο μετά τις 4 μ.μ. Είναι επίσης σκόπιμο να επιλέξετε ένα διαφορετικό μέρος για να πάρετε τον υπνάκο σας εκτός από το κρεβάτι σας, για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα.

Πηγή : enimerotiko.gr

Πηγή: capital.gr