Τι θα γίνει με τα σχολεία – «Παράθυρο» για επέκταση του εμβολιασμού

Νέα μέτρα: Η μεγάλη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και τα δύο απανωτά «μαύρα» ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, με αποκορύφωμα τα 28.828 της Τετάρτης (29/12), έφεραν τους νέους περιορισμούς νωρίτερα.

Έτσι, από σήμερα Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου στις 6:00 τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα, τόσο για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, όσο και για την εργασία, τα γήπεδα, τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Αναλυτικότερα, φέτος το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς στην εστίαση θα γίνει χωρίς μουσική, με καθήμενους πελάτες και μέχρι τις 2:00 π.μ., ενώ απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι σε μισθωμένους χώρους ή με πληρωμή. Επίσης, προβλέπεται μειωμένη χωρητικότητα στα γήπεδα και μέτρα προστασίας για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στα νοσοκομεία.

Τα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον έως τις 16 Ιανουαρίου, οπότε θα επαναξεταστούν από τους ειδικούς, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα για την εστίαση

Ειδικότερα, στην εστίαση από σήμερα τα καταστήματα θα κλείνουν έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου το ωράριο λειτουργίας θα παραταθεί μέχρι τις 2:00 το πρωί.

Στα καταστήματα απαγορεύεται η μουσική. Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι, ανά έξι άτομα ανά τραπέζι και με μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση υποχρεούνται σε χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής.

Μέσα στις απαγορεύσεις, είπε ο υπουργός, είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κάλεσε όποιον έχει συμπτώματα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, να συμπεριφέρεται ως φορέας. Σε αυτό το πλαίσιο, συστήνεται η διεξαγωγή τεστ πριν τα οικογενειακά τραπέζια.

Τι αλλάζει σε εργασία, γήπεδα, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Παράλληλα, επανέρχεται η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα εφαρμοστεί σε ποσοστό έως και 50% και κυλιόμενο ωράριο.

Επίσης, οι υποχρεούνται στη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός. Το μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Αλλαγές υπάρχουν και στα γήπεδα, όπου η πληρότητα μόνο εμβολιασμένων θεατών μειώνεται στο 10% της χωρητικότητάς τους και με πλαφόν τους 1.000 θεατές. Σε περίπτωση που το μέτρο δεν τηρηθεί, οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Παράλληλα, οι επισκέψεις στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα επιτρέπονται μόνο με αρνητικό PCR τεστ 48 ωρών. Αυξημένα θα είναι τα μέτρα και σε νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα όπου απαγορεύεται η είσοδος ιατρικών επισκεπτών και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

«Παράθυρο» για επέκταση του εμβολιασμού

Στην ενημέρωση της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας άφησε “παραθυράκι” και για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

“Η κυβέρνηση προφανώς και στο επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και της υποχρεωτικότητας που υπάρχει ως προς τους εμβολιασμούς, αφού έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα, καθώς επίσης και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων, καθώς αντιστοίχως έχουμε δει ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που η αναμνηστική δόση έγινε εμμέσως υποχρεωτική, καθώς δεν υπάρχουν τα προνόμια όσων είναι εμβολιασμένων και δεν την έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, θεωρούμε ότι αυτό δείχνει το δρόμο ότι μπορούμε να έχουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που μας προστατεύει από τον κορωνοϊό” είπε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με τα σχολεία – Πιθανή η παράταση των διακοπών

Εν τω μεταξύ, η ανησυχία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών μεγαλώνει, με το υπουργείο Παιδείας ωστόσο, να επιμένει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή αλλαγής του πρωτόκολλου λειτουργίας που εφαρμόζεται στα σχολεία.

Την ίδια στιγμή, όμως, στο διάστημα 20 ως 26 Δεκεμβρίου 2021 καταγράφηκαν 10.293 νέα κρούσματα σε παιδιά, ηλικίας 4 ως 18 ετών, τα οποία αποτελούν το 22% των συνολικών μολύνσεων στη χώρα.

Η μέχρι τώρα θέση της κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί από υπουργούς και αξιωματούχους, είναι πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο αρκετοί είναι οι επιστήμονες που προτείνουν την παράταση για τουλάχιστον μια εβδομάδα, να επιστρέψουν δηλαδή οι μαθητές στις αίθουσες στις 17 Ιανουαρίου.

Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που μίλησε στο Mega κι έκανε λόγο για μια δύσκολη “εξίσωση”, τονίζοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Πηγή: true.gr