Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, σχετικά με έγγραφο της Μίνας Γκάγκα για τον περιορισμό των χειρουργείων εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία από κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, η Ματίνα Παγώνη έστρεψε τα βέλη της κατά της υφυπουργού Υγείας, η οποία απέστειλε εσωτερικό έγγραφο πως τους διοικητές των υγειονομικών Περιφερειών ζητώντας τους να μειώσουν τα τακτικά χειρουργεία.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε χαρακτηριστικά: «Τα χειρουργεία δεν πρέπει να πάνε πίσω. Δεν πρέπει να υπάρχει μείωση των χειρουργείων ως 80% και εμείς θα κάνουμε μια προσπάθεια ως νοσοκομειακοί ιατροί να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που περιμένουν. Κάποιοι μπορεί να έχουν χρήματα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, κάποιοι που δεν έχουν, τι θα κάνουν;».

«Αυτό το χαρτί (σ.σ. το έγγραφο Γκάγκα) δεν έπρεπε να βγει καθόλου από την στιγμή που είχε γίνει η συνεννόηση των γιατρών και των υπουργών» σημείωσε. Τόνισε πως από την στιγμή που το νοσοκομείο γίνεται αποδέκτης ενός τέτοιου εγγράφου σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται επιλογή ασθενών από τους ιατρούς.

Πρόσθεσε, δε, πως: «Ας μην κρυβόμαστε. Αυτό λέει το χαρτί. Να γίνει κάποια επιλογή (ασθενών) έως 80%. Τα νοσοκομεία, σε συνεργασία με τις επιτροπές χειρουργείων θα έφτιαχναν τα προγράμματά τους και θα προχωρούσαν. Κανένα χαρτί δεν χρειαζόταν. Μπορούσαμε να προχωρήσουμε και να γίνει ο κατάλογος των χειρουργείων σε κάθε νοσοκομείο και από εκεί και πέρα να μη δημιουργούνται αυτές οι συγχύσεις στους ανθρώπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι, με αυτές τις διαγνώσεις, είναι σε κατάσταση πανικού».

«Να ρίξουμε τους δείκτες σε θανάτους και ΜΕΘ»

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν πλέον όλο και περισσότερες χώρες τόνισε πως: «Εμείς έχουμε αύξηση των δεικτών και σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Αυτό που προσπαθείς μετά να κάνεις είναι να ρίξεις τους δείκτες σε θανάτους και ΜΕΘ».

Επανέλαβε πως για να μειωθούν τα κρούσματα, θα πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί: «Έχουν αυξηθεί και τα ραντεβού για την τρίτη δόση – που αυτό είναι το πιο σημαντικό γιατί τριπλασιάζει τα αντισώματα – και αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί για πρώτη δόση. Βάσει των δικών μας επιδημιολογικών δεικτών η Επιτροπή θα αποφασίσει τι θα κάνει. Τα μέτρα είναι μια λέξη κουραστική για όλους μας. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε τώρα, να μειώσουμε τον δείκτη των κρουσμάτων και να προχωρήσουμε μπροστά».

Όπως είπε, κανένας δεν είναι ικανοποιημένος από την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα αλλά το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να τηρηθούν τα μέτρα και να εμβολιαστούν όσοι φοβούνται και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πηγή: newsit.gr

Πηγή: true.gr