Τη δική του οργισμένη απάντηση στην απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί δίνει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, μέσα από τη σημερινή, συνέντευξή του στην εφημερίδα Espresso και τον Νίκο Νικόλιζα.

Ο δημιουργός δεκάδων σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης αλλά και της σειράς «Κόκκινο Ποτάμι», που έκανε φέτος τους τηλεθεατές να δακρύσουν βιώνοντας μέσα από τη συχνότητα του Open τη Γενοκτονία των Ποντίων, μιλάει με σκληρά λόγια για την τελευταία δυσάρεστη εξέλιξη. Λίγες ώρες προτού προβληθεί -απόψε- το τελευταίο επεισόδιο του «Κόκκινου ποταμιού» στο Open, τον βρήκαμε στο σπίτι του προβληματισμένο, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος.

«Είμαι αρκετά προβληματισμένος με όσα συμβαίνουν. Βρισκόμαστε σε μια καμπή της Ιστορίας που η ανθρωπότητα έχει πολλά προβλήματα και αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της συνεργασίας των λαών. Σε αντίθεση λοιπόν με αυτή την ανάγκη της ανθρωπότητας, η Τουρκία πυροδοτεί συνεχώς το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ένας από τους λόγους που το κάνει είναι για να ελέγξει τα όρια που η διεθνής κοινότητα της επιτρέπει την αυθαιρεσία. Τα όρια που η διεθνής κοινότητα της επιτρέπει να καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου αλλά και της κατακρήμνισης κάθε ηθικής αξίας.

Φοβάμαι ότι όλα αυτά τα πηγαίνει βήμα βήμα, με σκοπό κάτι πολύ πιο μεγάλο και θλιβερό. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Δεν ξύπνησαν ξαφνικά ένα πρωί οι Τούρκοι να κάνουν τζαμί την Αγία Σοφία. Είναι μέρος του σχεδίου τους. Και αυτό συμβαίνει τον τελευταίο αιώνα, που η Τουρκία έχει προβεί σε θηριωδίες και ακρότητες, οι οποίες έμειναν ατιμώρητες από τη διεθνή κοινότητα. Δεν με απασχολεί η πολιτική που ακολουθεί όσο η στάση της διεθνούς κοινότητας, που είναι ”άνευρη” και ”άοσμη” απέναντί της» λέει με πόνο ψυχής ο δημιουργός της σειράς «Κόκκινο Ποτάμι», που «φωτίζει» τη σφαγή των Ποντίων και συνεχίζει:

«Σκεφτείτε ότι στη Γενοκτονία των Ποντίων δεν είχε γίνει ούτε μια διαμαρτυρία από την τότε ελληνική κυβέρνηση. Ξέρετε, οι Τούρκοι και τώρα γελάνε με τις χλιαρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την Αγία Σοφία. Είναι η ίδια πολιτική και με τη Γενοκτονία των Ποντίων. Πολιτική της αυθαιρεσίας, πολιτική του ”κάνω ό,τι γουστάρω εγώ”. Η Τουρκία βρίσκει και τα κάνει όλα αυτά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως λαός ότι είμαστε εντελώς μόνοι».

Στην ερώτησή τι ένιωσε όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, απαντά συγκινημένος: «Με προσέβαλε! Όχι μόνο ως Ελληνα, αλλά ως δημοκρατική οντότητα που πιστεύει στην ανεξιθρησκεία».

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Μανούσος Μανουσάκης έχει αποφασίσει η επόμενη σειρά του να αναφέρεται στο 1821 και στην απελευθέρωση του Γένους. Ο ίδιος χωρίς περιστροφές μιλάει και γι’ αυτό: «Ελπίζω να είναι αυτή η ιστορία. Είναι όνειρό μου να το κάνω. Δεν υπάρχει κάποια ”παραγγελία” από κάποιο κανάλι. Δικό μου καθαρά όνειρο είναι και μακάρι να επιτευχθεί».

Λίγο προτού ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας, του ζητάμε να μας πει για τα συναισθήματά του όσον αφορά το τέλος της σειράς «Κόκκινο Ποτάμι», που αγαπήθηκε από τους τηλεθεατές. Κομπιάζει προτού ξεκινήσει να μας μιλά: «Ήταν ένα υπέροχο, μαγικό ταξίδι μέσα στον χρόνο, ένα ταξίδι ψυχής στην ιστορία του Ελληνισμού. Ήταν μια υπέροχη ιστορία ζωής από υπέροχους συνεργάτες, που είχαμε ερωτευτεί όλοι τους ήρωές της και, πιστεύω, θα μείνει ανεξίτηλη στις μνήμες μας».

Πηγή: true.gr