Η κυβέρνηση εξετάζει ένα σχέδιο χαλάρωσης του lockdown που έχει επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Οι βασικοί λόγοι είναι η κόπωση των πολιτών από το lockdown που κρατά με τη μια ή την άλλη μορφή του από το Νοέμβριο αλλά και λόγω της πίεσης που ασκείται στην οικονομία από το παρατεταμένο κλείσιμο της αγοράς.

Τα σενάρια αυτά πάντως παραμένει άγνωστο το πότε θα εξεταστούν καθώς αναβλήθηκε η αυριανή έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θέλουν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και από άλλες μέρες μετά την Καθαρή Δευτέρα. Έτσι η συνεδρίαση πάει για Παρασκευή.

Το σχέδιο πάντως που βρίσκεται υπό επεξεργασία και προς συζήτηση από τους ειδικούς είναι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής τα οποία θα λειτουργήσουν με αυστηρούς κανόνες και με ραντεβού.

Παράλληλα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα επανεξετάσει το ωράριο απαγόρευσης λειτουργίας τα Σαββατοκύριακα στις περιοχές που βρίσκονται στην κατάταξη «βαθύ κόκκινο» και δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση δυο ωρών και η απαγόρευση να ξεκινά από τις 21.00 το βράδυ αντί στις 19.00 που είναι τώρα.

Επίσης υπό εξέταση είναι η κατάργηση του περιορισμού μετακινήσεων με τον

κωδικό 6 στο 13033 και να επιτραπεί ξανά στους πολίτες να μετακινούνται για σωματική άσκηση με το αυτοκίνητό τους και όχι μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

29 Μαρτίου η ημερομηνία κλειδί στο λιανεμπόριο
Η 29η Μαρτίου αναμένεται να είναι κομβική καθώς είναι η ημερομηνία που ενδέχεται να λειτουργήσει και πάλι το λιανεμπόριο χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ωστόσο ακόμη ο τρόπος που θα γίνει αυτό.

Ένα από τα σενάρια είναι οι καταναλωτές να στέλνουν μήνυμα στο 13032, με ισχύ τριών ωρών χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με συνδυασμό των μεθόδων click away και click in shop.

Για τα δικαστήρια πιθανών να λειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και να υπάρξει και άλλη χαλάρωση των μέτρων από τις 29 Μαρτίου.

Από Απρίλιο τα σχολεία και η εστία
Όσον αφορά τα σχολεία το σχέδιο είναι να ανοίξουν τα Λύκεια από τις αρχές Απριλίου όμως ακόμη δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τους επιστήμονες.

Για την εστίαση το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους προβλέπεται το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου και λίγο πριν το Πάσχα.

Γαργαλιάνος: Απίθανο το άνοιγμα στις 22 Μαρτίου
Ωστόσο, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, σημείωσε ότι ένα ενδεχόμενο άνοιγμα τη Δευτέρα 22 του μήνα, όχι μόνο είναι δύσκολο αλλά μάλλον και απίθανο.

«Οποιαδήποτε συζήτηση και εισήγηση κάνουμε προς την κυβέρνηση γίνεται με συνεκτίμηση των δεδομένων των νοσοκομείων. Αν αξιολογήσουμε τις προηγούμενες ημέρες, τότε τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Δε μιλάμε για 22 του μηνός, μιλάμε για 29 του μηνός».

Ο κ. Γαργαλιάνος σημείωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και εξετάζονται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

«Θα συζητήσουμε τις πιθανότητες πότε και τι θα ανοίξουμε. Είναι δύσκολο να συζητάς οποιοδήποτε άνοιγμα με την εικόνα αυτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να μένουν όλα κλειστά».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων επισήμανε ότι θα ανοίξει «κάθε πράγμα στον καιρό του», μετά από αξιολόγηση όλων των δεδομένων.

Πηγή: true.gr