Η Λίλα (Ευθαλία) Καφαντάρη είναι Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός.Ξεκίνησε να ασχολείται με την ηθοποιία στην ηλικία των 17 ετών, ύστερα από παρότρυνση του πρώτου της συζύγου, που ήταν ο ηθοποιός Βασίλης Μαυρομάτης.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Η ίδια πάντως, όπως παραδέχεται, σκόπευε να γίνει ζωγράφος σαν την αδελφή της.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, τηλεοπτικά σίριαλ και θεατρικές παραστάσεις.

Έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών από όλες σχεδόν τις θέσεις. Τρεις φορές πρόεδρος και τώρα αντιπρόεδρος του Σωματείου. Εκλεγμένη επί σειρά ετών στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΚΚΕ 2007 – 2009. Υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου. Υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων. Υποψήφια περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. Περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου. Υποψήφια βουλευτής Αθήνας.

Προσωπική ζωή
Η Λίλα Καφαντάρη, εκτός από καταξιωμένη ηθοποιός είναι και περήφανη μητέρα. Η 30χρονη κόρη της, Ηλιάνα Μαυρομάτη, καρπός του έρωτά της με τον αξέχαστο ηθοποιό Βασίλη Μαυρομάτη, έχει ακολουθήσει την επαγγελματική σταδιοδρομία των γονιών της. Ήδη στο βιογραφικό της μετρά σπουδαίες δουλειές και είναι σίγουρο πως θα μας εκπλήξει ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Τρίτος σύζυγος της ηθοποιού είναι ο δικηγόρος Πλάτων Κανατάς, με τον οποίο γνωρίστηκε στο πλαίσιο της πολιτικής της δράσης.

To “τελευταίο αντίο” στον ηθοποιό, Βασίλη Μαυρομάτη – Καταβεβλημένες η Λίλα Καφαντάρη και η κόρη τους, Ηλιάνα
Με δάκρυα στα μάτια, αποχαιρέτησαν το 2017 πολυαγαπημένο τους πρόσωπο όλοι όσοι τον αγάπησαν μέσα από την προσωπική σχέση, είτε από τα επαγγελματικά του βήματα.

Στο τελευταίο αντίο είχε βρεθείκαι η πρώην σύζυγός του, Λίλα Καφαντάρη, ενώ ο φωτογραφικός φακός είχε απαθανατίσει με δάκρυα στα μάτια και την Ηλιάνα Μαυρομάτη.

Η καριέρα της Λίλας Καφαντάρη στην υποκριτική
Τελείωσε την Δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη το 1981. Πριν ολοκληρώσει ακόμα τις σπουδές της είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον Διονύση Παπαγιανόπουλο, με τον Μίμη Φωτόπουλο που ήταν και δάσκαλός της και άλλους ηθοποιούς που χάραξαν την ιστορία της υποκριτικής στην Ελλάδα. Με την αποφοίτησή της είχε μια μακρά πορεία στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο συνεργαζόμενη με σημαντικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Συμμετείχε επί σειρά ετών εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας ως κριτική επιτροπή στους σχολικούς θεατρικούς αγώνες.

Έχει διδάξει επίσης σε σεμινάρια που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας σε καθηγητές μέσης εκπαίδευσης ώστε να είναι σε θέση να βοηθούν με σωστή παιδαγωγική ματιά και σχετική θεατρική γνώση τους μαθητές τους στην απόδοση θεατρικών παραστάσεων στο πλαίσιο του σχολείου.

Έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση κύκλου μαθημάτων σύγχρονης θεατρικής γραφής σε διδασκαλία του Ανδρέα Φλουράκη.

Η πολιτική καριέρα της Λίλας Καφαντάρη
Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στην Α’ Αθηνών και στις περιφερειακές εκλογές με τη Λαϊκή Συσπείρωση στις Κυκλάδες, αλλά παραιτήθηκε λόγω των αυξημένων καθηκόντων της στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Στις ευρωεκλογές του 2019 είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

Πηγή: true.gr