Κρούσματα σήμερα: Παρά την πτωτική πορεία των κρουσμάτων, οι ΜΕΘ παραμένουν στα «κόκκινα» – Το ποσοστό που θα προκύψει από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα ανακοινωθούν σε σχέση με τον αριθμό των τεστ περιμένουν οι ειδικοί μετά την αύξηση της Δευτέρας.

Την Δευτέρα ανακοινώθηκαν 1.251 νέα κρούσματα κορονοϊού με την θετικότητα ωστόσο να αγγίζει ξανά το 10%. Το στοιχείο αυτό προβληματίζει τους ειδικούς καθώς αποδεικνύει τη δυναμική του κορονοϊού και την υψηλή κυκλοφορία στην κοινότητα.

Επιπλέον οι ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι γεμάτες πράγμα που εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας. Η εβδομάδα αυτή θα παίξει πραγματικά σημαντικό ρόλο αφού όλοι αναμένουν την εξέλιξη στον αριθμό των κρουσμάτων που θα «δείξει» ουσιαστικά αν μειώνεται και το ιικό φορτίο στην κοινότητα.

Το βλέμμα στην θετικότητα των τεστ
Τη Δευτέρα η θετικότητα ξεπέρασε το 20% καθώς καταγράφηκαν 1.251 κρούσματα σε μόλις 6.105 τεστ στοιχείο που θορύβησε τόσο τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας όσο και την κυβέρνηση.

Η μεγαλύτερη αγωνία παραμένει για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα όπου το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται.

Όσον αφορά την κατάσταση στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη «τα ενεργά κρούσματα παραμένουν εξαιρετικά υψηλά αλλά πλέον υποχωρούν σταδιακά στα επίπεδα που είχαμε στα τέλη Οκτωβρίου προς αρχές Νοεμβρίου».

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»
«Στην Αττική η μείωση των διαγνώσεων έχει επιβραδυνθεί σε ποσοστό 7-8% μεσοσταθμικά ενώ η Θεσσαλονίκη επιτάχυνε τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε ποσοστό μέχρι και 25%» πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με την τελευταία εικόνα που έχουν οι ειδικοί για τον χάρτη του κορονοϊού στην Ελλάδα σε σύνολο 74 περιφερειακών ενοτήτων:

– 20 είναι στο πράσινο
– 18 είναι στο κίτρινο
– 11 είναι στο πορτοκαλί
– 25 είναι στο κόκκινο.

Αναλυτικά:

Στο πράσινο βρίσκονται: Θάσος, Ικαρία, Κάρπαθος, Λακωνία, Λευκάδα, Μύκονος, Πρέβεζα, Άνδρος, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Ιθάκη, Κως, Λασίθι, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Σάμος, Σύρος, Τήνος, Χίος

Στο κίτρινο βρίσκονται: Αρκαδία, Άρτα, Ηλεία, Θήρα, Κάλυμνος, Κέα, Κύθνος, Κεφαλονιά, Κορινθία, Μεσσηνία, Εύβοια, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Λήμνος, Αίγινα, Ρέθυμνος, Ρόδος, Σκιάθος, Σκόπελος, Φωκίδα

Στο πορτοκαλί βρίσκονται: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Δυτική Αττική,Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Νότιος Τομέας Αθηνών, Κέρκυρα, Χανιά και Φθιώτιδα

Στο κόκκινο βρίσκονται: Βόρειος Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Καρδίτσα, Κιλκίς, Κοζάνη, Λέσβος, Μαγνησία, Πειραιάς, Πέλλα, Σέρρες, Τρίκαλα, Έβρος, Γρεβενά, Ημαθία, Καβάλα, Λάρισα, Ξάνθη, Πιερία, Ροδόπη, Φλώρινα, Χαλκιδική.

Πηγή: true.gr