Κλιματική Κρίση και Καταιγίδες Η Ανάλυση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Συνολάκη για τον Κυκλώνα Μίλτον στη Φλόριντα
Κόσμος

Κλιματική Κρίση και Καταιγίδες Η Ανάλυση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Συνολάκη για τον Κυκλώνα Μίλτον στη Φλόριντα

Στην εκπομπή «On Politics» της Ναυτεμπορικής, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, αναφέρθηκε στο καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Μίλτον στη Φλόριντα. Υπογράμμισε πως η θερμοκρασία του νερού στον Κόλπο του Μεξικού μπορεί να φτάσει τους 30-32 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμότητα προσφέρει μεγάλη ενέργεια στον κυκλώνα, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να είναι σε θέση να προβλέψουν έγκαιρα την τροχιά και το μέγεθός του, όσο αυτό είναι ακόμα στη θάλασσα. Όταν, όμως, ο κυκλώνας αρχίσει να πλησιάζει τη στεριά, οι προβλέψεις γίνονται πιο δύσκολες, και οι επιπτώσεις, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι θεομηνίες, είναι σχεδόν αναπόφευκτες.

Ο κ. Συνολάκης σχολίασε επίσης ότι όλη τη μέρα ακούγονταν συζητήσεις σχετικά με το αν έπρεπε να δοθούν προειδοποιήσεις για την καταιγίδα. Τόνισε ότι σε περιπτώσεις τόσο μεγάλων καταιγίδων, οι εκκενώσεις περιοχών είναι αναγκαίες. Δεν υπάρχει ακόμα η τεχνολογία που να επιτρέπει ακριβείς προβλέψεις σχετικά με τις περιοχές που θα πληγούν.

Όσον αφορά την κλιματική κρίση, ο καθηγητής υπογράμμισε το σημαντικό της ρόλο στην αύξηση της έντασης και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Όσο θερμαίνεται η θάλασσα, τόσο περισσότερη ενέργεια παρέχεται για καταιγίδες. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας, υπάρχουν περίπου 7% περισσότεροι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα, γεγονός που οδηγεί σε πιο έντονες βροχές.

Πηγή: naftemporiki.gr