Ποιοι και γιατί δεν θα εμβολιαστούν μέχρι να υπάρξουν νεότερα δεδομένα

Μια μια οι χώρες παγκοσμίως προγραμματίζουν τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών για τον κορωνοϊό. Η Βρετανία έχει κάνει ήδη την αρχή, ενώ και άλλες χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ομάδες πολιτών που δε θα λάβουν το πολυπόθητο εμβόλιο μαζί με τον γενικό πληθυσμό, καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί στις κλινικές δοκιμές. Πρόκειται για τις εγκύους, τα παιδιά και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Στις μελέτες φάσης 2/3 κατά τις οποίες οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου με διάστημα 21 ημερών μεταξύ τους, συμπεριελήφθησαν εθελοντές ηλικίας 16 ετών και άνω, οι οποίοι ήταν υγιείς ή είχαν ελεγχόμενα χρόνια προβλήματα υγείας όπως λοίμωξη HIV, ηπατίτιδα Β ή C. Δε συμπεριελήφθησαν, ωστόσο, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και όσοι λάμβαναν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, όπως και οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά.

Πότε θα ξεκινήσουν οι δοκιμές σε παιδιά

Τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν στις μελέτες έφηβους ηλικίας έως 16 ετών, ενώ από τον Νοέμβριο ξεκίνησε μια νέα δοκιμή για παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. Οι έρευνες θα επεκταθούν και σε νεότερες ηλικίες.

Η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε την Τετάρτη τη χορήγηση των πρώτων δόσεων του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού σε εθελοντές εφήβους.
Στη φάση 2/3 της μελέτης, αναμένεται να συμμετάσχουν 3.000 υγιείς εθελοντές από τις ΗΠΑ, ηλικίας 12 έως 18 ετών. Οι δύο δόσεις θα χορηγηθούν με διαφορά 28 ημερών.

Τι προβλέπεται για τον εμβολιασμό των εγκύων

Οι οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, συστήνουν σε σχέση με τις εγκύους:

• Να αναβληθεί ο εμβολιασμός έως και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

• Εάν μια γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος αφού κάνει την πρώτη δόση να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της πριν κάνει τη δεύτερη δόση.

• Οι νέες μητέρες που θηλάζουν μπορούν να εμβολιαστούν.

• Οι έγκυες γυναίκες που θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω άλλων παραγόντων υγείας, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης».

Τι συμβαίνει με τους αλλεργικούς

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δε θα πρέπει να ληφθεί από άτομα με ιστορικό αλλεργικών, σύμφωνα με την αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή.

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) της χώρας ανανέωσε τις συστάσεις της προς τις υγειονομικές υπηρεσίες αναφορικά με το ποιοι πρέπει να λάβουν το εμβόλιο, επισημαίνοντας πως «οποιοσδήποτε με ιστορικό σημαντικής αλλεργικής αντίδρασης σε εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή δεν πρέπει να λάβει το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech».

Η σύσταση ήρθε αφού δύο μέλη του Εθνικού Συστήματος της Βρετανίας (NHS), που έλαβαν το εμβόλιο παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον διευθυντή του NHS και οι δύο αναρρώνουν.

Οι παρενέργειες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Οι πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech που έγινε σε 43.252 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων 12 ετών και άνω, ήταν οι εξής: αντιδράσεις γύρω από το σημείο της ένεσης στο χέρι (84,1%), κόπωση (62,9%), πονοκέφαλος (55,1%), μυαλγίες (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνοι στις αρθρώσεις (23,6%), πυρετός (14,2%).
Σοβαρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο 0 έως 4,6% των συμμετεχόντων και ήταν λιγότερο συχνές στα άτομα άνω των 55 (2,8%) σε σχέση με τους νέους (4,6%).

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή που απαιτούν νοσηλεία, ήταν πολύ σπάνιες καθ’ όλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής (λιγότερο από 0,5%) και υπήρχαν τόσες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου όσες και στην ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν, κάτι που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο δεν είχε σχέση.

Εκτός από τις μη σοβαρές παρενέργειες στα άτομα κάτω των 55 ετών, αναμφίβολα λόγω του γεγονότος ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νεότερων ατόμων είναι γενικότερα πιο ενεργό, η FDA σημειώνει ότι το εμβόλιο, BNT162b2, είναι ασφαλές ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή την αρχική παρουσία παθολογιών.

Πηγή: true.gr