Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η οποία έχει παραμείνει περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι, έχει καταστεί σαφές ότι η προκύπτουσα νόσος COVID-19 είναι πολύ πιο περίπλοκη κι επιθετική από μια συνηθισμένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος.

Πράγματι, μια πτυχή που έχει ο νέος κορονοϊός έχει προβληματίσει τους γιατρούς και τους ειδικούς στον τομέα της υγείας είναι η ικανότητά του να επιτίθεται σε συστήματα σε ολόκληρο το σώμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιτίθεται σε πολλά κύρια όργανα ταυτόχρονα.

Σχεδόν δέκα μήνες μετά την πανδημία, τα καλά νέα είναι ότι βελτιώσαμε τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 λόγω της καλύτερης κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του ιού. Εξίσου σημαντικό είναι πως οι γιατροί σήμερα έχουν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των πρώιμων συμπτωμάτων του κορονοϊού.

Κορονοϊός: Ο πόνος στα μάτια ένα από τα πρώτα σημάδια COVID-19;

Τούτου λεχθέντος, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open Opthalmology αποκαλύπτει ότι ο πόνος στα μάτια μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποτελεί πρώιμο δείκτη λοίμωξης από κορονοϊό.

“Το πιο σημαντικό οφθαλμικό σύμπτωμα που βιώνουν άτομα που πάσχουν από COVID-19 ήταν ο πόνος στα μάτια”, σημειώνουν οι ερευνητές.

Άλλα οφθαλμικά συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με κορονοϊό περιλαμβάνουν ευαισθησία στο φως και φαγούρα στα μάτια. Αν και αυτά τα συμπτώματα στα μάτια είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένα από συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός, κόπωση και ξαφνική απώλεια γεύσης (αγευσία) και μυρωδιάς (ανοσμία), είναι ωστόσο κάτι που πρέπει να γνωρίζετε. Παρεμπιπτόντως, τα οφθαλμικά προβλήματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό βρέθηκαν να διαρκούν μόνο για περίπου μία ή δύο εβδομάδες το πολύ.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη, το πιο συνηθισμένο οφθαλμικό πρόβλημα εκδηλώθηκε μόνο στο 18% των ασθενών με COVID-19. Αντίθετα, η κόπωση ήταν ένα σύμπτωμα που παρατηρήθηκε στο 90% των ασθενών.

Κορονοϊός: Ολοένα και περισσότερα συμπτώματα εντοπίζουν οι ερευνητές

Ένα άλλο νέο σύμπτωμα κορονοϊού που βρέθηκε σε ξεχωριστή μελέτη περιλαμβάνει διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την μύτη. Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης παρατήρησαν ότι τα ρινικά συμπτώματα -όπως η ξηρότητα στη ρινική κοιλότητα- μπορεί μερικές φορές να προηγούνται της αγευσίας και της ανοσμίας, που, όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, είναι ένα κοινά συμπτώματα της COVID-19.

Συνολικά, φαίνεται ότι δεν περνάει εβδομάδα χωρίς να έχει εμφανιστεί κάποιο νέο σύμπτωμα κορονοϊού. Φυσικά, μία από τις πιο τρομακτικές πτυχές της νόσου COVID-19 είναι ότι αποδεδειγμένα προκαλεί συμπτώματα που μπορούν να παραμείνουν για εβδομάδες και ακόμη και μήνες μετά την αρχική διάγνωση. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως COVID-19 μακράς διαρκείας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία γνωστικών προβλημάτων. Μερικά κοινά γνωστικά ζητήματα που σχετίζονται με την COVID-19 μακράς διαρκείας είναι η ομίχλη εγκεφάλου, η απώλεια μνήμης, η δυσκολία συγκέντρωσης και ακόμη και μικρές αλλαγές προσωπικότητας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η γνωστική εξασθένηση που μπορεί να συνοδεύει την COVID-19 μακράς διαρκείας ισοδυναμεί με απότομη γήρανση του εγκεφάλου κατά 10 χρόνια.

Πηγή: true.gr