Οι οδηγίες απευθύνονται προς τους γιατρούς και τους ασθενείς. Αφορούν την καλύτερη κατ’ οίκον φροντίδα των ανθρώπων που νοσούν από τον νέο κορωνοϊό. Πως πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους και πότε να ανησυχήσουν. Κάθε πότε πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους.
Οδηγίες για την κατ’ οίκον φροντίδα των ασθενών με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, εξέδωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). Οι οδηγίες αφορούν:

Τους ασθενείς οι οποίοι παραμένουν σπίτι τους έως ότου αναρρώσουν
Τους ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία επισημαίνει πως οι ασθενείς με συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, πρέπει να υποβάλλονται αμέσως σε μοριακό τεστ (PCR). Στα πιθανά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Πυρετός
Βήχας
Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος)
Φαρυγγοδυνία (πονόλαιμος)
Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή)
Ανοσμία (απώλεια όσφρησης)
Αγευσία (απώλεια γεύσης)
Κόπωση
Μυαλγίες (πόνοι στους μυς)
Διάρροιες
Ρινόρροια/συμφόρηση (συνάχι/μπούκωμα)
Θωρακαλγία (πόνος στο στήθος)
Εν αναμονή του αποτελέσματος του μοριακού τεστ, οι ασθενείς πρέπει να απομονώνονται από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Για την απομόνωσή τους πρέπει να τηρούν τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Επανάληψη του τεστ και αυτοπαρακολούθηση
Εάν το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ είναι αρνητικό, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά να επαναληφθεί σε 1-2 μέρες. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό όταν υπάρχει:

Ισχυρή κλινική-επιδημιολογική υποψία (ο ασθενής έχει ύποπτα συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα) ή/και
Κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του ασθενούς
Ωστόσο ο ασθενής δεν χρειάζεται μόνο έλεγχο για να ανιχνευθεί ο νέος κορωνοϊός. Πρέπει να εξετάζεται από τον πνευμονολόγο ιατρό για τυχόν άλλες αιτίες των συμπτωμάτων του.

Οι ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός οι οποίοι αναρρώνουν στο σπίτι, πρέπει επίσης να παρακολουθούν την υγεία τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

Θα καταγράφουν τα συμπτώματά τους
Θα λαμβάνουν τακτικά τη θερμοκρασία τους
Θα λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή που τυχόν έχει συστήσει ο γιατρός (για οποιοδήποτε νόσημα)
Θα επικοινωνούν τακτικά με τον γιατρό τους
Καλό είναι επίσης να προμηθευτούν μία συσκευή για να ελέγχουν τα επίπεδα του οξυγόνου τους. Η συσκευή αυτή λέγεται παλμικό οξύμετρο και η χρήση της είναι πολύ εύκολη. Πρέπει όμως να τη χρησιμοποιούν σωστά (και στα δύο χέρια, επί 20 δευτερόλεπτα στο καθένα) και χωρίς να έχουν πυρετό. Το παλμικό οξύμετρο μετράει τον κορεσμό του οξυγόνου σε ποσοστό επί τοις εκατό (%).

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για νοσηλεία
Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, οι αιτίες για παραπομπή ενός ασθενούς για εργαστηριακό έλεγχο και πιθανή νοσηλεία συμπεριλαμβάνουν κυρίως:

Πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου επί 7 ημέρες
Δύσπνοια
Πόνο στο στήθος (θωρακαλγία)
Ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή, πάνω από 25 ανάσες το λεπτό)
Κορεσμό οξυγόνου (SaO2) κάτω από 94%
Ενδείξεις αφυδάτωσης
Επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης
Αίσθημα παλμών
Η μεγάλη ηλικία και η παρουσία υποκείμενων νοσημάτων που συνιστούν παράγοντες κινδύνου, επίσης αποτελούν λόγους για παραπομπή.

Ενημέρωση για τον κίνδυνο επιδείνωσης
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία τονίζει στις οδηγίες της ότι οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς για το ενδεχόμενο ταχείας επιδείνωσης της υγείας τους, κυρίως μετά από 7 ημέρες νόσου.

Πρέπει επίσης να τους ενημερώνουν για το ενδεχόμενο επιπλοκών που σχετίζονται με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τέτοιες επιπλοκές είναι η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια και η οξεία θρομβοεμβολική νόσος.

Η αγωγή
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία τονίζει πως στους ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός οι οποίοι αναρρώνουν στο σπίτι, δεν πρέπει να χορηγείται κανένα φάρμακο ειδικό για τη νόσο Covid-19. Και αυτό, διότι διεθνώς δεν υπάρχει σχετική σύσταση για κανένα εγκεκριμένο ή υπό έρευνα φάρμακο.

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γιατροί, είναι να στοχεύουν στην καταπράϋνση των συμπτωμάτων τους. Έτσι μπορούν να συνιστούν:

Ανάπαυση
Λήψη αντιπυρετικών (για τον πυρετό και τους πόνους)
Επαρκή διατροφή και κατάλληλη ενυδάτωση
Αντιθέτως, δεν συνιστάται η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών, εκτός εάν κι αν υπάρχει κλινική υποψία για βακτηριακή λοίμωξη.

Ειδικά στους ασθενείς με Covid-19 που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο συνιστάται ενδελεχής έλεγχος των πνευμόνων. Ο έλεγχος πρέπει να γίνει με ακτινογραφία θώρακος και, αν χρειαστεί, αξονική τομογραφία θώρακος. Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνουν εντός τριών μηνών από την έξοδο τους από το νοσοκομείο.

«Η σωστή παρακολούθηση του ασθενή με COVID-19 είτε στο σπίτι, είτε μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την επιβίωση του, αλλά και για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Και πρόσθεσε ότι «η σωστή ενημέρωση και η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του COVID-19, αποτελούν σημαντικό εφόδιο στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του».

Πηγή: true.gr