Όλοι ξέρουμε πια τα τυπικά συμπτώματα της νόσου COVID-19: πυρετός, δύσπνοια και βήχας.
Και ενώ ένα από αυτά τα συμπτώματα, ο βήχας, μπορεί να ακούγεται αρκετά εύκολο στη διάγνωση, πολλοί μπερδεύονται όταν ακούν να περιγράφεται ως ξηρός βήχας.

Αναρωτιούνται τι διαφορετικό έχει από τον “κανονικό” βήχα.

Δεν παράγεται βλέννα
Βασικά, ξηρός βήχας είναι εκείνος όπου δεν παράγεται βλέννα ή φλέγμα κατά την βίαιη εξώθηση αέρα από τους πνεύμονες, στον φάρυγγα, στον λαιμό και στο στόμα, προτού βγει έξω από το σώμα. Αντίθετα, ένας υγρός βήχας είναι γεμάτος βλέννα ή φλέγμα όπου κάποιος μπορεί πραγματικά να αισθανθεί να αφήνει υγρά στους βρόγχους ή στον λαιμό του. Η βλέννα απομακρύνεται ή εκτοξεύεται από το στήθος με κάθε (υγρό) βήξιμο.

Γιατί ο ξηρός βήχας είναι ακουστικά διαφορετικός
Ένας ξηρός βήχας μπορεί επίσης να ακούγεται διαφορετικά από έναν υγρό βήχα. Έχει πολύ χαρακτηριστικό ήχο που συχνά προκαλείται από κάτι σαν γαργαλητό στο πίσω μέρος του λαιμού και είναι βραχνός ήχος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει ηχητικά με κάτι σαν γάβγισμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο αεραγωγός δεν αλλάζει συνεχώς με το βήχα. Στον υγρό βήχα, η βλέννα συσσωρεύεται και στη συνέχεια φεύγει, αλλάζοντας συνεχώς τους αεραγωγούς. Αλλά ο ξηρός βήχας δεν βλάπτει το ίδιο, επειδή καμία βλέννα ή φλέγμα δεν αποβάλλεται πέρα ​​από τις φωνητικές χορδές. Ωστόσο, ο ξηρός βήχας μπορεί να γίνει τόσο βίαιος που ο ασθενής μπορεί να τραυματίσει πιθανώς τα πλευρά ή τους μεσοπλεύριους μύες (τους μύες ανάμεσα στα πλευρά).

Κοινό σύμπτωμα
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι ο ξηρός βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφόρων άλλων ασθενειών και όχι μόνο της COVID-19. Τέτοιες είναι οι αλλεργίες , το άσθμα, η βρογχίτιδα ή και ένα κρυολόγημα.

Εάν έχετε άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την COVID-19, όπως πυρετό, ανεξήγητη απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς, ή γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας για να κανονίσετε να κάνετε τεστ για τον νέο κορονοϊό.

Πηγή: true.gr