Οκτώ σημεία-SOS που αφορούν στα δικαιώματά τους έναντι των εργοδοτών τους, τους κράτους και άλλων συναλλασσομένων τους, πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα όσοι μισθωτοί απασχολούνται σε επιχειρήσεις που πλήττονται εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τα όσα επισημαίνει ο φοροτεχνικός – λογιστής κ. Ευάγγελος Αμπελιώτης, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν διέκοψαν τη λειτουργία τους αλλά πλήττονται κι αυτές από την κρίση του κορωνοϊού:

Δεν έχουν υποχρέωση να παρέχουν την εργασία τους για όλο το διάστημα κατά το οποίο έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας τους.

Εντός του Απριλίου θα λάβουν στους λογαριασμούς τους αποζημίωση 800 ευρώ για διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών συνεχόμενα. Το ποσό της αποζημίωσης είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Εφόσον διαμένουν σε κύρια κατοικία μισθωμένη δικαιούνται να καταβάλουν τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου μειωμένα κατά 40%.

Για την είσπραξη της αποζημίωσης των 800 ευρώ, κάθε εργαζόμενος – μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του επιχειρηματία  -εργοδότη του για την αναστολή της σύμβασής του – πρέπει να υποβάλει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://supportemployees.yeka.gr/  υπεύθυνη δήλωση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: capital.gr