Ο Νίκος Χαρδαλιάς το… πάτησε χθες για σκληρότερο lockdown στην δυτική Αττική και σήμερα ανακοίνωσε το ίδιο και για την Κοζάνη. «Ανησυχούμε» το δραματικό μήνυμα των ειδικών για τις γιορτές. Πώς θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην διαδικασία του testing. Δείτε LIVE εικόνα από την ενημέρωση.

Την Πέμπτη, 17.12.2020, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως Ασπρόπυργος, Ελευσίνα και Μάνδρα τίθενται από σήμερα σε καθεστώς ακόμη σκληρότερου lockdown (σ.σ. με την αστυνομία να βρίσκεται ήδη… παντού) καθώς ο κορονοϊός στις περιοχές αυτές… δεν μαζεύεται.

Σήμερα, Παρασκευή 18.12.2020, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει ζωντανά για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός στην Ελλάδα, με αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας να βρίσκονται ένα… βήμα πριν το ίδιο καθεστώς, την ώρα μάλιστα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 916 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι νεκροί είναι 96 και οι διασωληνωμένοι 527.

Μαζί του η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία μίλησε για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τόσο στην δυτική Αττική, όσο και στην Κοζάνη που είναι… στα κόκκινα.

«Ανησυχούμε» το μήνυμα των ειδικών!
Επιπλέον τόνισε πως αυτή την εβδομάδα μειώθηκε τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των διασωληνωμένων, σημειώνοντας πως η θετική αυτή εξέλιξη ήρθε αργά λόγω της διασποράς της νόσου στην κοινότητα.

“Με μια μικρή χαλάρωση στις γιορτές είναι πολύ εύκολο να δούμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων”, είπε και υπογράμμισε πως πλέον είναι πολύ μεγαλύτερες οι πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με ασυμπτωματικούς φορείς του ιού σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Η ίδια μετέφερε την ανησυχία της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ενόψει των εορτών με μια λέξη: «Ανησυχούμε». «Υπάρχει μια μικρή μερίδα πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από τους περιορισμούς», συνέχισε και υπογράμμισε πως «θέλουμε να πάμε μετά τις γιορτές μπροστά, όχι πίσω».

Κλείνοντας, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο δραματικό μήνυμα του ΠΟΥ στους Ευρωπαίους, με το οποίο τους καλεί να… μείνουν σπίτι τα Χριστούγεννα και να μην κάνουν γιορτές ούτε με τους συγγενείς.

Μαγιορκίνης: «Μαζικά τυχαιοποιημένα τεστ στους πολίτες»
Ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο, τόνισε πως ξεκινά η εφαρμογή τυχαιοποιημένου ελέγχου στην κοινότητα. Πρόκειται για δωρεάν τεστ στην κοινότητα και η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στις 21/12.

Οι πολίτες θα μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα τεστ. Στις 28 Δεκεμβρίου, όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα ειδοποιούνται ώστε να πηγαίνουν στα σημεία διενέργειας δωρεάν ελέγχου. Η πλατφόρμα όπου θα συμπληρώνονται βασικά στοιχεία, όπως διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου κλπ, θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Δευτέρας, τόνισε.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο αρχηγός ΓΓΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος ανέλυσε το πώς θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην διαδικασία του testing στον πληθυσμό, τονίζοντας πως έχουν ήδη στελεχωθεί με προσωπικό από γιατρούς των τριών κλάδων των ΕΔ. Επίσης τόνισε πως η Πολιτική Προστασία έχει παράσχει τα απαραίτητα υλικά. Η προσέλευση θα γίνεται εργάσιμες ώρες και ημέρες.

Σκληρότερο lockdown και στην Κοζάνη ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς!
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε πως λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, κρίθηκε απαραίτητο να τεθεί και η Κοζάνη στο καθεστώς αυστηρότερου lockdown στο οποίο τέθηκαν από σήμερα ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα και η Μάνδρα.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου, 19.12.2020 και είναι τα ίδια με αυτά της δυτικής Αττικής (σ.σ. διαβάστε τα αναλυτικά εδώ).

Επιπλέον αποκάλυψε πως στην Κοζάνη καταγράφονται αυτή τη στιγμή 397 ενεργά κρούσματα (!) με 81 να νοσηλεύονται και μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη.

Πηγή: true.gr