Στην εκπομπή “Live News” και το Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η Ελένη Γιαμαρέλλου, λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής και ομότιμη καθηγήτρια παθολογία λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ.

“Μπορεί να δείτε τα κρούσματα να ανεβαίνουν αρκετά”, ανέφερε αρχικά η κυρία Γιαμαρέλλου. “Κι αυτό γιατί δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος από την στιγμή της εφαρμογή του γενικού lockdown στην Αττική, ενώ και στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν συμπληρωθεί οι 15 ημέρες”.

Ανέφερε μάλιστα, ότι όσον αφορά στην επιδημιολογική καμπύλη στη Θεσσαλονίκη, έχει μια τάση να επιπεδωθεί. “Για να φτάσει εκεί που θέλουμε, θα χρειαστεί να περιμένουμε και θα έχουμε σκαμπανεβάσματα”, τόνισε.

Ερωτηθείσα αν τα μέτρα για τον κορονοϊό θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά, μίλησε για τα σχολεία που “σε διεθνές επίπεδο δεν έχουν κλείσει πουθενά εκτός από περιπτώσεις απελπισίας, γιατί τα παιδιά νοσούν σε ποσοστό 5% και δεν μεταδίδουν. Μιλάμε για τα παιδιά κάτω των 11 ετών. Δεν μπορείς να σταματήσεις την παιδεία”.

Η κυρία Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε στην περίπτωση του Βελγίου, μιας χώρας μικρότερης σε έκταση/πληθυσμό από τη δική μας, σημειώνοντας ότι έχει 15.000 νεκρούς. “Το “παίρνω αυστηρά μέτρα από την αρχή χωρίς να ξέρω τι θα γίνει” είναι πολύ δύσκολη απόφαση αν σκεφτείτε την κατάθλιψη που νιώθει ο άλλος, την μελαγχολία…”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Όσο για την διάρκεια του lockdown και πιθανή επέκτασή του ως τα Χριστούγεννα, η λοιμωξιολόγος υπογράμμισε: “Το προηγούμενο lockdown κράτησε 5-6 εβδομάδες, οπότε αυτό συμπίπτει με ημερομηνία πριν τα Χριστούγεννα. Να είμαστε αισιόδοξοι και να σκεφτόμαστε ότι η Pfizer έρχεται με το εμβόλιο και πιάνει τις μεγάλες ηλικίες σε ίδιο ποσοστό με τους νεότερους. Να μας δίνει κουράγιο”.

Ακούστε όσα είπε η κα Γιαμαρέλλου στο Νίκο Ευαγγελάτο

Πηγή: true.gr