Είναι η χώρα που έχει κρατήσει την πιο επιθετική στάση απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Εδώ και περίπου οκτώ μήνες, που η λήψη μέτρων δίνει και παίρνει σε όλα τα κράτη του κόσμου προκειμένου ο πληθυσμός να προστατευτεί από τον φονικό ιό, οι κυβερνώντες της ακολουθούν εμμονικά ένα δικό τους πλάνο, αρνούμενοι να εναρμονιστούν με μέτρα που σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο οι κοινωνίες μαθαίνουν, άλλες αργά και άλλες πιο γρήγορα, να θεωρούν δεδομένες συνθήκες.

Η Σουηδία σίγουρα θα συζητηθεί ακόμα περισσότερο όταν αυτή η ιστορία με τον κορωνοϊό τελειώσει. Σε πλήρη αντίθεση με τα lockdown που επιβλήθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη την περασμένη άνοιξη, η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν περιόρισε ποτέ τους κατοίκους της, οι καφετέριες, τα μπαράκια, τα εστιατόρια και οι επιχειρήσεις συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά και κάθε κάτοικος της χώρας κλήθηκε απλά «να αναλάβει τις ευθύνες του».

Τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης έχουν διχάσει την επιστημονική κοινότητα. Ο «σουηδικός δρόμος» διαχείρισης της πανδημίας κόστισε στην χώρα 84.000 κρούσματα και 5.800 νεκρούς. Οι αριθμοί αυτή την τοποθετούν σε πολύ υψηλή θέση όσον αφορά τις χώρες που έχουν πληγεί από τούτη την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος: ενώ η είσοδος του καλοκαιριού συνοδεύτηκε με την αναθέρμανση της πανδημίας και σε πολλές χώρες που είχε επιβληθεί lockdown τα κρούσματα, από εκεί που έπεφταν άρχισαν εκ νέου να ανεβαίνουν (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης), η Σουηδία ακολουθεί αντίθετη διαδρομή μέσα στο καλοκαίρι και οι αρχές βλέπουν τα κρούσματα να μειώνονται διαρκώς, ευλογώντας τα γένια τους για την αρχική στρατηγική τους.


Τώρα, έφτασε η ώρα για μια νέα «αιρετική» μέθοδο από τη μεριά της Σουηδίας. Ενώ σε όλη την Ευρώπη, ο πληθυσμός κινείται φορώντας προστατευτικές μάσκες, η Σουηδία αρνείται να ακολουθήσει την συγκεκριμένη οδό. Οι μάσκες είναι προαιρετικές και στα δημόσια μέρη αυτοί που τις φορούν είναι πολύ λίγοι. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας δε τονίζουν πως η χρησιμότητά της είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή και συμβουλεύουν τον κόσμο απλά να συνεχίσει να πλένει τα χέρια του και να τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, μέτρα που κατά τους Σουηδούς είναι ουσιωδώς χρήσιμα.

«Το βρίσκω λίγο περίεργο. Στη Σουηδία, που είναι μια μικρή χώρα, πιστεύουν ότι ξέρουν καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε στα πλαίσια ενός διεθνούς ρεπορτάζ η Τζένι Όλσον, ιδιοκτήτρια ενός μικρού καταστήματος στη Στοκχόλμη, που πουλάει διάφορες πολύχρωμες μάσκες.

Μάλιστα, ο Άντερς Τέγκνελ, επιδημιολόγος και βασικός σύμβουλος της σουηδικής κυβέρνησης είναι κατηγορηματικός: «Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις εκθέσεις, από τον ΠΟΥ, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υγείας και το ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με τις οποίες οι επιστημονικές αποδείξεις για τη χρησιμότητα της μάσκας είναι αδύναμες. Το να προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε τα μέτρα όπως η τηλεργασία ή η τήρηση αποστάσεων με τις μάσκες δεν θα λειτουργήσει. Πολλές χώρες που υιοθέτησαν τις μάσκες παρατηρούν τώρα μεγάλη αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού», τόνισε ο Τέγκνελ σε συνέντευξή του.

Από την άλλη, ο φημισμένος ΚΚ Τσενγκ, επιδημιολόγος του ινστιτούτου εφαρμοσμένης έρευνας του Μπέρμιγχαμ, έκανε πρόσφατα επίθεση στον Τένγκελ χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» και «ξεροκέφαλη» τη λογική του. «Αν όλοι όσοι σκέφτονται όπως εκείνος έχουν άδικο, αυτό κοστίζει ζωές. Όμως αν εγώ έχω άδικο, τι κακό θα προκαλέσει αυτό;», διερωτάται ο Τσενγκ με μια δόση λογικής οφείλουμε να ομολογήσουμε.

Όπως και να έχει, η Σουηδία βρίσκεται για μια ακόμα σε κέντρο ατέρμονων συζητήσεων για αμφιλεγόμενες επιλογές της και ακόμα και οι μεγαλύτεροι εχθροί της σουηδικής κυβέρνησης εύχονται αυτή η τελευταία να έχει δίκιο σε αυτή την προσέγγισή της! Αν και μεταξύ μας αυτό μοιάζει από δύσκολο έως απίθανο…

Πηγή: true.gr