Κορονοϊός: Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Άγγελος Χατζάκης.

Μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού επιτελείου για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και την εφαρμογή του click away, o κ. Χατζάκης ανέφερε ότι «αν τηρηθούν σωστά και ευλαβικά τα μέτρα, τότε δεν θα επιδεινώθει η κατάσταση, ούτε θα προκληθεί ενδεχομένως ένα πισωγύρισμα λόγω του μερικού ανοίγματος της αγοράς. Ωστόσο, το μέτρο για όριο 9 ατόμων στα σπίτια για τα εορταστικά τραπέζια, μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία εστιών διασποράς, καθώς είτε υπάρχουν 4 άτομα μέσα σε ένα σπίτι, είτε 20, ο κίνδυνος ελλοχεύει. Παίζουμε ξεκάθαρα με την τύχη, καθώς πρόκειται για μία κατάσταση την οποία δεν μπορεί κανένας να ελέγξει.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr «υπάρχει μία παρανόηση για την αυξομείωση των κρουσμάτων, καθώς δεν μπορούμε να υπολογίσουμε και να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, από μέρα σε μέρα. Χρειάζεται ένα μεγαλύτερο διάστημα για να μπορέσουμε να κρίνουμε τα στοιχεία, ενώ πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η καμπύλη των κρουσμάτων βρίσκεται σε μία πτωτική πορεία.»

Αναφερόμενος στον σταθερά υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «και ο αριθμός αυτός είναι σε μία πτωτική πορεία απλώς πιο αργή. Για να μπορέσουμε να δούμε διψήφιο αριθμό στους διασωληνωμένους, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον 1,5 μήνας ακόμη, μέχρι τότε θα υπάρχει απλώς μία αργή πτωτική πορεία.», επανέλαβε ο κ. Χατζάκης.

Σχετικά με τις πληροφορίες πως η πολυπόθητη άρση του Lockdown θα έρθει στις 7 Γενάρη, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής επεσήμανε ότι «μέχρι τον Φλεβάρη, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν προβλέπεται άνοιγμα της αγοράς. Προηγείται η μείωση κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ενδεχόμενη άρση των μέτρων περιορισμού.»

Πηγή: true.gr