Πιέσεις αρχίζει να δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας υγείας καθώς μαζί με τα κρούσματα αυξάνεται καθημερινά και ο αριθμός των εισαγωγών με covid στα νοσοκομεία.

Μάλιστα οι προβλέψεις των ειδικών σοκάρουν καθώς εκτιμούν ότι μέχρι τον Μάρτιο ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ θα εκτιναχθεί στους 600 αν δεν περιοριστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας

Σε ανησυχητική τροχιά ανόδου βρίσκονται οι εισαγωγές των covid περιστατικών στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, καθώς η αύξηση στα κρούσματα σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, άρχισε να πιέζει το εθνικό σύστημα υγείας. Οι εκτιμήσεις σοκάρουν σε περίπτωση που το κύμα δεν περιοριστεί. Οι διασωληνωμένου θα φτάσουν στους 600 μέσα στο Μάρτιο.

Τα ενεργά κρούσματα στην Αττική την τελευταία εβδομάδα εμφανίζουν αύξηση κατά 78%.

Η προσέλευση ασθενών με συμπτώματα κορονοϊού στα επείγοντα του Νοσοκομείου Νίκαιας, σε αυτό το διάστημα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Χθες το νοσοκομείο είχε εφημερία, ωστόσο στο τμήμα covid το βράδυ δεν υπήρχε κρεβάτι ούτε για δείγμα.

Η πίεση στο Λαϊκό νοσοκομείο είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μέσα σε τρεις ημέρες, οι εισαγωγές στην κλινική covid κατέγραψαν αύξηση κατά 50%.

«Έχουμε δύο κλινικές με 48 κρεβάτια, τα 30 είναι καλυμμένα», ανέφερε ο Νίκος Ορφανός, Προϊστάμενος Κλινικής Covid Λαϊκό Νοσοκομείο.

Καθημερινά πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στην Αττική. Την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα που υποδέχεται το Κοργιαλένειο νοσοκομείο, έχουν διπλασιαστεί.

Τα χαρακτηριστικά του τρίτου κύματος τρομάζουν τους υγειονομικούς.

Παρόλο που το σύστημα υγείας έχει ακόμα εφεδρείες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές αναγνωρίζουν πως τυχόν επερχόμενη ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής θα είναι καταστροφική για το σύστημα υγείας της χώρας.

«Εχουμε δει το εξής τις τελευταίες ημέρες, αύξηση των εισαγωγών covid αλλά και αύξηση των εισαγωγών μη covid και για μας αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις δύο κατηγορίες» ανέφερε η Ματίνα Παγώνη.

Οι αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Υγείας προετοιμάζουν ήδη εντατικά όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς της χώρας για το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης του αριθμού των νοσηλευόμενων το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Αττική έχουν δημιουργηθεί υποστηρικτικές ομάδες κρούσης που θα παρεμβαίνουν σε νοσοκομεία με μεγάλη αύξηση εισαγωγών, ενώ παράλληλα «τρέχει» πρόγραμμα εκπαίδευσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων της περιφέρειας.

Δείτε το ρεπορτάζ του Mega:

Πηγή: true.gr