Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα για την αυξανόμενη «προβληματική» χρήση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης από τους νέους και τις επιπτώσεις αυτής της χρήσης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Ευρώπης του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, είναι επείγον να αναληφθεί δράση για να στηριχθούν οι έφηβοι στην αποφυγή της δυνητικά επιβλαβούς συμπεριφοράς στα κοινωνικά μέσα, η οποία έχει συσχετιστεί με την κατάθλιψη, την παρενόχληση και το άγχος, καθώς και με μέτριες σχολικές επιδόσεις.
Ειδικότερα, το 2022, το 11% των εφήβων παρουσίαζε σημάδια «προβληματικής χρήσης» των κοινωνικών μέσων. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 13% μεταξύ των κοριτσιών και στο 9% των αγοριών, σημειώνοντας αύξηση από το 7% που είχε καταγραφεί στο παρελθόν. Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από δείγμα 280.000 νέων ηλικίας 11, 13 και 15 ετών, από 44 χώρες στην Ευρώπη, την κεντρική Ασία και τον Καναδά.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι οι έφηβοι εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του εθισμού, όπως η αδυναμία ελέγχου της υπερβολικής χρήσης των κοινωνικών μέσων και η εγκατάλειψη άλλων δραστηριοτήτων. Σε αυτή τη διάσταση, το φαινόμενο είναι πιο έντονο μεταξύ των Ρουμάνων εφήβων ηλικίας 13-15 ετών, όπου πλήττει το 28% τους, έναντι μόλις 3% στους Ολλανδούς.
Ο ΠΟΥ προχώρησε επίσης σε αναφορά σχετικά με τη σημερινή διαδικτυακή δραστηριότητα των εφήβων, αποκαλύπτοντας ότι το ένα τρίτο παίζει καθημερινά παιχνίδια στο διαδίκτυο, με το 22% από αυτούς να αφιερώνει τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως. Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά, το 12% παρουσιάζει «προβληματική συμπεριφορά» σε σχέση με τα παιχνίδια.
Η οργανωτική υπηρεσία του ΟΗΕ επεσήμανε τη σημασία των μέτρων προστασίας των νέων, ώστε να μπορούν να περιηγούνται με ασφάλεια στο ψηφιακό περιβάλλον, μεγιστοποιώντας τα οφέλη και ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Νατάσα Αζοπάρντι-Μουσκάτ, στέλεχος του ΠΟΥ Ευρώπης, τόνισε τη σημασία της υπεύθυνης χρήσης των κοινωνικών μέσων, κάτι που διευκολύνει τη διαρκή επαφή μεταξύ φίλων, όπως έχει αποδειχθεί από το 36% των νέων και το 44% των 15χρονων κοριτσιών που ανέφεραν την ψηφιακή επαφή τους με φίλους.
Ο ΠΟΥ συνέστησε, τελικά, στις εθνικές αρχές να βελτιώσουν το ψηφιακό περιβάλλον και τα εκπαιδευτικά μέτρα για να διασφαλίσουν ασφαλή προσέγγιση του ψηφιακού κόσμου από τους νέους. Πηγή: naftemporiki.gr