Η κακοκαιρία με βροχές καταιγίδες αλλά και χιόνια φαίνεται ότι επιμένει και τον Μάρτιο.

Παρά τον ερχομό της άνοιξης που είναι και επίσημα εδώ, η κακοκαιρία με βροχές καταιγίδες αλλά και χιόνια φαίνεται ότι επιμένει και τον Μάρτιο. Εξάλλου συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, με τα έντονα φαινόμενα να επηρεάζουν και τη σήμερα πολλές περιοχές της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα αναμένεται στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα να εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Παράλληλα Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και στα βορειοδυτικά ημιορεινά.

Νέα ψυχρή εισβολή
Το συγκεκριμένο κύμα κακοκαιρίας φαίνεται πως δεν είναι το τελευταίο, καθώς ο χειμώνας θέλει να μας αποχαιρετήσει με μια ακόμα ψυχρή εισβολή η οποία θα αρχίσει να εκδηλώνεται από τη Τετάρτη και αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη (25η Μαρτίου) κατά την ημέρα της Εθνικής μας Επετείου και αναμένεται να κόψει τη χώρα και πάλι στα δυο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, η ραγδαία επιδείνωση του καιρού οφείλεται σε πολικές αέριες μάζες από την Ουκρανία που αναμένεται να επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, αλλά και περιοχές σε χαμηλό υψόμετρο. Μάλιστα πιθανό είναι να δούμε και πάλι τα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου να ντύνονται και πάλι στα «λευκά».

Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι έντονες χιονοπτώσεις, το πολικό κρύο αλλά και οι ισχυροί ψυχροί βοριάδες. Στην Αττική κατά τη διάρκεια της Τετάρτης το θερμόμετρο δεν αναμένεται να ξεπεράσει όλη την ημέρα τους 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά τις βραδινές ώρες το θερμόμετρο αναμένεται να μηδενίσει. Οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν κατά την Πέμπτη (25/3) με τη μέγιστη θερμοκρασία να αγγίζει τους 9 βαθμούς, ενώ το βράδυ θα επικρατήσουν πολικές συνθήκες υπό το μηδέν.

Το νέο κύμα ψύχους αναμένεται να υποχωρήσει από την Παρασκευή με το Σαβατοκύριακο να παρουσιάζει αισθητή βελτίωση με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Κοπέρνικος», κατέγραψε την εντυπωσιακή και σπάνια εικόνα – Τον Φεβρουάριο ένα ανάλογο «κύμα» σκόνης  είχε εμφανιστεί  στη χώρα μας

Ο καιρός παραμένει σταθερά… ασταθής με νέο «κύμα» κακοκαιρίας να επηρεάζει τη χώρα μας  με βροχές και χιόνια.

Μια φωτογραφία από το πρόγραμμα γεωσκόπησης  Κοπέρνικος  της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυπώνει μια εντυπωσιακή συνθήκη που έχει δημιουργηθεί στην ατμόσφαιρα με ένα σύννεφο σκόνης – μήκους 800 χιλιομέτρων – από τη Σαχάρα που κατευθύνεται στη χώρα μας και στα Βαλκάνια.

Τον Φεβρουάριο  ένα ανάλογο «κύμα» σκόνης εμφανίστηκε στην Ελλάδα.

Παρακολουθήστε το δορυφορικό σύστημα καταγραφής

Λίγα λόγια για το Copernicus

Το Copernicus είναι το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη μας προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης με βάση δορυφορικά δεδομένα γεωσκόπησης και επίγεια (μη διαστημικά) δεδομένα.

Τον συντονισμό και τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκμετάλλευσης Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF), οργανισμούς της ΕΕ και την εταιρεία Mercator Océan.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες παγκόσμιων δεδομένων προερχόμενων από δορυφορικά και από επίγεια, αερομεταφερόμενα και θαλάσσια συστήματα μέτρησης, για την παροχή πληροφοριών που βοηθούν τους παρόχους υπηρεσιών, τις δημόσιες αρχές και άλλους διεθνείς οργανισμούς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Οι χρήστες του προγράμματος έχουν ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες πληροφόρησης.

Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία στη χώρα – Πολλές βροχές και χιόνια μέχρι τα μέσα της εβδομάδας

Παρότι έχουμε μπει και επίσημα στην Άνοιξη, ο καιρός δεν θυμίζει σε καμία συνθήκη την εποχή.

Βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα.

Καιρός που θα θυμίζει χειμώνα θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βροχές αναμένονται κυρίως στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο ενώ πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων υπάρχει κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά (πλην Ανατολικής Στερεάς και Ανατολικής Πελοποννήσου), στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά και στη Δυτική Μακεδονία.

Χιόνια θα δούμε και στην Πάρνηθα.

Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται έως το βράδυ της Δευτέρας 22/03 καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων.

 

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

-Πολλές βροχές έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος κυρίως στα κεντρικά και βόρεια

-Θερμοκρασία σε αισθητή πτώση Τρίτη και Τετάρτη

-Οι άνεμοι θα φτάνουν στα πελάγη τα 6 με 7 και πρόσκαιρα τα 7 με 8 μποφόρ

Η πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό ΕΔΩ

Πηγή: true.gr