Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα,  ο καιρός θα αλλάξει ραγδαία από τις βραδινές ώρες απόψε από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που την Τετάρτη  και την Πέμπτη θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Από τις βραδινές ώρες της Τρίτης θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου και από αργά τη νύχτα η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Μακεδονία.

Την Τετάρτη, εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, από τις μεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν επίσης η κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, σταδιακά η δυτική Πελοπόννησος, η κεντρική Μακεδονία και από τις βραδινές ώρες η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Εν τω μεταξύ, από το απόγευμα της Πέμπτης, θα επηρεαστούν επίσης οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια και η ανατολική Πελοπόννησος θα επηρεαστούν πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες. Τα έντονα φαινόμενα από το μεσημέρι της Πέμπτης και από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Από αργά το απόγευμα της Παρασκευής  ο καιρός θα παρουσιάσει εκ νέου επιδείνωση στη δυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες οι οποίες προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (12-12-2020).

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη την Τετάρτη, με βαθμιαία εξασθένηση στο Ιόνιο από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

-Βελτιωμένος καιρός την Τρίτη και επιδείνωση από την Τετάρτη
-Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα κοντά στα κανονικά για την εποχή λόγω των νοτιάδων
-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα στα πελάγη και τα 8 μποφόρ

Μέχρι τα μέσα του μήνα θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν τα χαμηλά που θα έρχονται από την κεντρική Ευρώπη και την κεντρική Μεσόγειο, ενώ αυτή η κυκλοφορία πρόσκαιρα θα διακοπεί στο χρονικό διάστημα 15 με 20 Δεκεμβρίου από ένα block που θα αναπτυχθεί στη Βόρεια Βαλκανική και τα κεντρικά της Ευρώπης.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι βροχές που  μέχρι τις 15 του μηνός θα «πυκνώνουν», να διακοπούν πρόσκαιρα, καθώς στις περιπτώσεις εμποδισμού που θα έχουμε 15 με 20 Δεκεμβρίου τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Ωστόσο, τα συστήματα της κεντρικής Μεσογείου θα πλησιάσουν ξανά τη χώρα. Από πλευράς θερμοκρασιών θα βρισκόμαστε σε επίπεδα λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή περίπου μέχρι και το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου.

Παρακολουθήστε σε βίντεο την πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Πέμπτη

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα θα κυλήσει ο καιρός το επόμενο 15ήμερο στη χώρα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θεόδωρο Κολυδά, η θερμοκρασιακή τάση αποτυπώνεται στο μετεώγραμμα της Αθήνας, όπου σε όλο σχεδόν το χρονικό διάστημα, η προβλεπόμενη θερμοκρασία (μαύρη γραμμή) θα βρίσκεται πάνω από την μέση κλιματική-κανονική τιμή (μπλε γραμμή). Πάντως η θερμοκρασία σε γενικές γραμμές ακολουθεί ομαλή πτωτική πορεία, προσαρμοζόμενη στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

 

Πηγή: true.gr