Ζωντανός και σχεδόν ακμαίος είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι, όπως φαίνεται σε φωτογραφία που ανέβασε ο ίδιος μέσα από το νοσοκομείο μετά την δηλητηρίαση.

«Γεια σας είμαι ο Ναβάλνι. Μου λείψατε. Δεν μπορώ να κάνω και πολλά μόνος μου ακόμα αλλά χθες κατάφερα να αναπνέω μόνος μου όλη την ημέρα, χωρίς την παραμικρή βοήθεια, ούτε για λίγο. Ήταν πολύ ευχάριστο. Μία διαδικασία συγκλονιστική που συνήθως υποτιμούμε», έγραψε ο Αλεξέι Ναβάλνι στο Instagram.

Μακρόν σε Πούτιν: «Επιβεβαιώθηκε η χρήση Novichok στον Ναβάλνι»

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση της υγείας του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου Charite του Βερολίνου στο οποίο νοσηλεύεται, ενώ για το ζήτημα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Βλαντμιρ Πούτιν με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου στο οποίο νοσηλεύεται, η κατάσταση της υγείας του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι βελτιώθηκε περαιτέρω, έχει αποσυνδεθεί πλήρως από την αναπνευστική συσκευή και μπορεί κατά διαστήματα να σηκώνεται από το κρεβάτι του.

«Η κατάσταση της υγείας του Αλεξί Ναβάλνι βελτιώθηκε. Ο ασθενής μπόρεσε να αποσυνδεθεί πλήρως από την αναπνευστική συσκευή» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι «γίνεται όλο και πιο κινητικός και ήδη είναι σε θέση κατά διαστήματα να σηκώνεται από το κρεβάτι του».

Το νοσοκομείο Charite υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι δημοσιεύεται με τη δίκη του συγκατάθεση και της συζύγου του.

Επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν για τη «δηλητηρίαση » του Ναβάλνι

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα, Δευτέρα, τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να «ρίξει φως» στο περιστατικό με τη δηλητηρίαση του πολιτικού της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, τονίζοντας ότι η Γαλλία συμμερίζεται τα συμπεράσματα της ΕΕ για την δηλητηρίαση του Ναβάλνι. Την ανακοίνωση αυτή έκανε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά από τηλεφωνική συνομιλία συνομιλία που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι αναγκαίο η Ρωσία να διασαφηνίσει την κατάσταση προβαίνοντας σε μια λεπτομερή και διαφανή έρευνα», της απόπειρας δολοφονίας του Ναβάλνι, η οποία έχει πιστοποιηθεί ως «δηλητηρίαση» δήλωσε ο Μακρόν στον συνομιλητή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Γαλλία συμμερίζεται με βάση τις δικές της έρευνες, τα συμπεράσματα μιας σειράς Ευρωπαίων εταίρων της που αφορούν τα στοιχεία δηλητηρίασης με τη χρήση της ουσίας Novichok κατά παράβαση των διεθνών κανόνων χρησιμοποίησης χημικών όπλων».

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία συμμερίζεται την στάση της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν με βάση την κατάσταση που σχετίζεται με τον Ναβάλνι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, είπε ότι είναι «απαράδεκτο» να εκτοξεύονται αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, το οποίο επισημαίνει ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς.

«Συζητήθηκε λεπτομερώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από την “υπόθεση Ναβάλνι”. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτες οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας που δεν βασίζονται πουθενά, σε σχέση με την εισαγωγή στο νοσοκομείο του Αλεξέι Ναβάλνι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά την διάρκεια της συνομιλίας «επισημάνθηκε ότι για να διευκρινιστούν οι πραγματικές συνθήκες του συμβάντος θα πρέπει οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες να παραδώσουν στην Ρωσία βιολογικό υλικό, το επίσημο πόρισμα των αποτελεσμάτων για τις ληφθείσες αναλύσεις που έγιναν στον Ναβάλνι καθώς και να υπάρξει κοινή συνεργασία με τους Ρώσους γιατρούς».

«Συμφωνήθηκε να συμβάλουν ώστε να ορισθούν οι παράμετροι μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους στο θέμα αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο πρόεδροι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, τάχθηκαν υπέρ της ταχείας εξομάλυνσης της κατάστασης στην Λευκορωσία, συζήτησαν για την διευθέτηση της κατάστασης στην Λιβύη, όπως και για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: true.gr