Την επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορείου, όπως επίσης και των κομμωτηρίων, διαιτολογικών μονάδων, καταστημάτων προσωπικής υγιεινής και ΚΤΕΟ, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στη μάχη της πανδημίας και στα δεδομένα που πλέον βοηθούν ώστε να ανοίξει μέρος της αγοράς.

Ωστόσο προειδοποίησε: «Η πρόοδος ήρθε με μεγάλη προσπάθεια και με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και οικονομία. Η προσπάθεια του Υπ. Ανάπτυξης εδράζεται στο ότι όλοι μας κάνουμε μεταξύ μας συμφωνία ευθύνης πώς θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα. Αν δείξει τάσεις επαναφοράς η επιδημία, θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα. Πρέπει όλοι μας με μεγάλη ευθύνη να τηρήσουμε τα μέτρα και να ξέρουμε πως έχουν σχεδιαστεί για να προστατέψουν την υγεία όλων μας».

Οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων
Παράλληλα ο Υπουργός ανέλυσε το πως θα λειτουργούν τα καταστήματα από τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα:

– Προαιρετικό ωράριο 7πμ ως και 8μμ.

– Η μετάβαση θα γίνεται με sms στο 13033 με την επιλογή 2 ή με το σχετικό έντυπο μετακίνησης.

– Ο καταναλωτής θα πρέπει να διατηρεί στο κινητό του το sms ώστε να φαίνεται η ώρα αποστολής

– Η κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δύο ωρών, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να πηγαίνει ελεύθερα στα καταστήματα της επιλογής του και να κάνει τα ψώνια του μέσα σε αυτά τηρώντας τα μέτρα.

– O μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

– Εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

– Στα ταμεία θα υπαρχει απόσταση δυο μέτρων.

– Εκεί που υπάρχει αυστηρό lockdown, το εμπόριο θα γίνεται με click away.

– Θα ανοίξουν τα καταστήματα και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

– Εάν κάπου υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να τον αποφύγουμε, μπορεί να αναγκαστούμε να αποσύρουμε όλα τα μέτρα.

– Στα κουρεία και κομμωτήρια θα πρεπει να υπαρχει πλεξιγκλας.

– Στα ΚΤΕΟ μόνο με ραντεβού και υποχρεωτική χρήση μασκας προστασίας, γάντια μια χρήσης από το προσωπικό.
Εθνική η προσπάθεια

«Προσπαθούμε να συνδυάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουρήσει η οικονομία και θα παρει μπρος η οικονομία» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: true.gr