Το είδαμε στο facebook της γιατρού Έλενας Μηλιώτη

H Δρ. Megan Hall έκανε το πείραμα κι έγραψε:

«Γεια σας φίλοι! Έχω δει πολλές δημοσιεύσεις και έχω ακούσει ανθρώπους να διαμαρτύρονται ότι «δεν μπορούν να αναπνεύσουν με τη μάσκα» ή δεν την φορούν επειδή «τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν δραματικά όταν φορούν μάσκα».

Επίσης, «μια μάσκα δεν μας προστατεύει από το να εισπνεύσουμε τον ιό», αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι δεν την φορούν επειδή «αναπνέουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν». Δεν είμαι σίγουρη πώς όλες αυτές οι θεωρίες βγάζουν νόημα. Αν πιστεύετε πραγματικά ότι ο ιός διεισδύει στη μάσκα και τον εισπνέετε, πώς πιστεύετε ταυτόχρονα ότι το εκπνεόμενο CO2 παραμένει στη μάσκα; Οι ιοί χρειάζονται ένα φορέα για να εξαπλωθούν, ο φορέας του COVID-19 είναι τα αναπνευστικά σταγονίδια. Αυτά τα σταγονίδια δεν περνούν εύκολα από μια μάσκα που φοράμε σωστά.

Έκανα ένα μικρό πείραμα.

Βλέπετε εμένα σε 4 σενάρια. Φόρεσα κάθε μια από τις μάσκες για 5 λεπτά και έλεγξα τον κορεσμό του οξυγόνου μου (εμφανίζεται παρακάτω ως ποσοστό) μαζί με τον καρδιακό μου ρυθμό (HR, σε παλμούς ανά λεπτό) χρησιμοποιώντας μη επεμβατική παλμική οξυμετρία. Λάβετε υπόψη, ότι αμέσως πριν από αυτό το πείραμα, φορούσα τη χειρουργική μάσκα για 5 ώρες.

Αποτελέσματα:
Χωρίς μάσκα: 98%, HR 64
Χειρουργική μάσκα: 98%, HR 68
Μάσκα N95: 99%, HR 69
N95 συν χειρουργική μάσκα (αυτές είναι οι μάσκες που φορούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη): 99%, HR 69.

Δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στον κορεσμό οξυγόνου σε οποιοδήποτε σενάριο. Αν και μπορεί να ακούγεται άβολο σε μερικούς, μπορείτε να αναπνεύσετε.

Ως γιατρός, σας καλώ και σας παρακαλώ να φοράτε τη μάσκα για να προστατέψετε τον εαυτό σας και εκείνους που δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα (πολλοί από τους ασθενείς μου επειδή είναι κάτω των 2 ετών). Εκτός κι αν είστε με το πρόσωπο στο έδαφος κι έχετε ένα γόνατο στο λαιμό σας, είμαι βέβαιη ότι μπορείτε να αναπνεύσετε»

Η Μηλιώτη σχολίασε, ορθώς:

Πηγή: true.gr