Ένα κρίσιμο ορόσημο στην πορεία της Attica Bank προς την πλήρη εξυγίανση και αναδιάρθρωση αναμένεται να επιτευχθεί σήμερα με την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της τράπεζας. Στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει η τράπεζα, η διαδιαδικασία αναμένεται να κλείσει μέσα στον Οκτώβριο, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για ολοκλήρωση κοντά στα μέσα του μήνα.
Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, το Δημόσιο θα εξασφαλίσει ποσοστό τουλάχιστον 35%, μειωμένο από 72,5% που είναι σήμερα, ενώ ο ιδιώτης επενδυτής θα κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστά από 50% συν μία μετοχή έως 58,5%. Οι δύο βασικοί μέτοχοι έχουν δεσμευτεί μέσω της Συμφωνίας Μετόχων να συνεισφέρουν στην ΑΜΚ συνολικά κεφάλαια ύψους 475 και έως 200 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Πηγές αναφέρουν ότι, αν και υπάρχει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή από τρίτους επενδυτές στην ΑΜΚ, η Thrivest (συμφερόντων Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη) δεν σκοπεύει να διαθέσει μερίδιο από το ποσοστό της, δεδομένης της στρατηγικής προτεραιότητάς της να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της συγχωνευμένης τράπεζας.
Τα επόμενα βήματα της διαδικασίας περιλαμβάνουν την έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις απαιτούμενες ανακοινώσεις στο ΓΕΜΗ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και τα σχετικά warrants. Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την κάλυψη τυχόν αδιάθετων, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει υποβληθεί για έγκριση, τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του business plan της συγχωνευμένης τράπεζας, την εκπλήρωση κεφαλαιακών υποχρεώσεων και τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 3%. Άλλα κρίσιμα σημεία είναι η αύξηση του δείκτη κάλυψης των NPEs και η κάλυψη απαιτήσεων του δείκτη CET1.
Η συνολική συνεισφορά του Δημοσίου στην ΑΜΚ ανέρχεται σε 423 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 475 εκατ. ευρώ από το ΤΧΣ και 48 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ, μείον 100 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ομολόγου Tier II της Attica προς το Δημόσιο. Το Δημόσιο αναμένεται να έχει επίσης όφελος 44 εκατ. ευρώ, καθώς μετά τη συγχώνευση θα παραιτηθεί του δικαιώματος που είχε η Παγκρήτια να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του αναβαλλόμενου φόρου.
Η Attica Bank έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα στο Δημόσιο πάνω από 955 εκατ. ευρώ, με την επένδυση του ΤΧΣ να ανέρχεται σε 480 εκατ. ευρώ, και την επικείμενη ΑΜΚ να απαιτεί συμμετοχή του ύψους 475,1 εκατ. ευρώ.
Πηγή: naftemporiki.gr