Τη μια στιγμή αφήνεις το παιδί σου μπροστά σε ένα tablet και την άλλη τραγουδάει μαζί με τους 4χρονους συμμαθητές του «γουστάρω να ‘σαι αλήτης και εγώ να ‘μαι Madame».

Λίγα 24ωρα μόλις πέρασαν από τη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε για τα χταπόδια και την ευφυία τους. Οι άνθρωποι έκπληκτοι συνειδητοποιούμε ότι τα χταπόδια είναι πιο έξυπνά από όσο πιστεύαμε, για αυτό και τους αξίζει λίγο παραπάνω σεβασμός. Η ανθρωπότητα ανέκαθεν υμνούσε την ευφυΐα είτε διάφορων προσωπικοτήτων όπως ο Αϊνστάιν, είτε άλλων ζωντανών οργανισμών όπως τα δελφίνια, οι σκύλοι και πλέον τα χταπόδια. Η ευφυΐα είναι χάρισμα αλλά είναι και κατόρθωμα. Οι αιώνες της ανθρωπότητας, η γνώση που μοιράζεται από γενιά σε γενικά, η κοινωνικοποίηση, η εκπαίδευση, η οικογένεια, η τεχνολογία είναι αυτά που εξελίσσουν το ανθρώπινο είδος. Αν η νέα γενιά είναι ο,τι πιο εξελιγμένο έχει δει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, τότε γιατί το video με παιδιά σε νηπιαγωγείο (όπως αναφέρει το video) να τραγουδούν το Madame του Trannos προκαλεί σε όλους αμηχανία, ανατριχίλα και ανησυχία;

«Να δεις πως χειρίζεται το μωρό το tablet»
Η εικόνα ενός παιδιού μπροστά από ένα tablet να βλέπει video ή να παίζει παιχνίδια είναι η νέα κανονικότητα. Μάλιστα οι γονείς με θαυμασμό πολλές φορές κομπάζουν για το πως το παιδί τους χειρίζεται το tablet, καλύτερα και από τους ίδιους. Το tablet, ένα καταναλωτικό προϊόν εξ ορισμού απευθυνόμενο σε όλες τις ηλικίες, είναι παράσημο βρεφικής ευφυίας τη στιγμή που δεν υπάρχει πλέον παιδί χωρίς ταμπλετ. Η ζημιά που μπορεί τελικά να κάνει το «παρκάρισμα» του παιδιού μπροστά σε ένα tablet δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Το πρώτο iPad βγήκε στην αγορά το 2010. Τα πρώτα νήπια που μεγάλωσαν μπροστά σε ένα tablet δεν έχουν τελειώσει ακόμα το σχολείο. Κανείς δε ξέρει αν σε 10 χρόνια τα καθιερωμένα, απαραίτητα, επαγγέλματα θα έχουν πληρότητα ή αν τώρα ενηλικιώνεται μια γενιά wannabe influencers. Η εισβολή των tablet στην ανατροφή της νέας γενιάς είναι ραγδαία. Τη μια στιγμή αφήνεις το παιδί σου μπροστά σε ένα tablet και την άλλη τραγουδάει μαζί με τους 4χρονους συμμαθητές του «γουστάρω να ‘σαι αλήτης και εγώ να ‘μαι Madame».

«Επόμενο, επόμενο, αποδοχή, επόμενο»
Έχουμε στην παρέα ένα φίλο που κάθε φορά που εγκαθιστά μια εφαρμογή κάθεται και διαβάζει τους όρους. Γελάμε κάθε φορά που το βλέπουμε. Μα ποιος διαβάζει τους όρους σήμερα; Ακόμα και οι νομικοί που τους γράφουν ξέρουν ότι δε θα τους διαβάσει κανείς, άντε 2-3 περίεργοι. Ολόκληρη η βιομηχανία δισεκατομμυρίων των νεων μέσων και εφαρμογών στηρίζεται στο γεγονός ότι κανείς δεν διαβάζει και δεν ακολουθεί τους νομικούς τους όρους. Για να γινει κάποιος χρήστης του TikTok θα πρέπει να είναι minimum 13 χρονών, σύμφωνα με τους όρους του. Ξέρετε κάποιον 6χρονο, 8χρονο 10χρονο που δεν είναι ήδη χρήστης του TikTok; Η πληροφορία που λαμβάνουν και αναπαράγουν τα μικρά παιδιά θεωρητικά δεν απευθύνεται σε αυτά. Πρακτικά όμως μια ολόκληρη βιομηχανία στηρίζεται σε αυτά.

Ο TRANNOS μπορεί να είναι ένα μεγάλο ταλέντο της εποχής που ξέρει πολύ καλά ότι οι στίχοι για ενήλικες που γράφει έχουν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στις ηλικίες που άλλες εποχές θα άκουγαν ζουζούνια. Ο TRANNOS είναι τα νέα ζουζούνια. Θα ήταν γραφικό να κάνουμε σύγκριση του Madame με τα «παπάκια» και τη «βάρκα μας την κουρελού» από τα ζουζούνια. Η τάση είναι αυτή. Τα παιδιά ακολουθούν την τάση. Οι γονείς φοβούνται να μπλοκάρουν τα παιδιά τους από το να ακολουθήσουν την τάση, να τα βάλουν στο περιθώριο. Ο καιρός θα δείξει που θα οδηγήσει όλο αυτό. Την επόμενη φορά πάντως που θα δείτε το παιδί σας, το ανιψάκι σας, το βαφτιστήρι σας μπροστά από ένα ταμπλετ, προτείνετε του να παίξετε ένα επιτραπέζιο, να συζητήσετε ή να πάτε κάπου. Έστω και αν αυτό είναι μια συναυλία του TRANNOS

@paranoiaofficialtiktok #funny #paraniatiktok #fy #fyp #paranoia #mpesfypgamw #marktomaj ♬ πρωτότυπος ήχος – Paranoia

Πηγή sportime.gr

Πηγή: true.gr