Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1934 στον Πειραιά και μεγάλωσε στη φτωχή συνοικία του Χατζηκυριάκειου.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Ο Δημήτρης ήταν το τρίτο παιδί του Γιάννη Παπαμιχαήλ και το πρώτο με την δεύτερη του σύζυγο, Ελένη. Είχε έναν αδερφό, τον Στέλιο, και μια αδερφή, την Μαρία, από τον πρώτο γάμο του πατέρα του, καθώς και έναν αδερφό, τον Νίκο που γεννήθηκε μετά από αυτόν. Τα παιδικά του χρόνια ήταν φτωχικά.

Οι γονείς του, Γιάννης και Ελένη, διατηρούσαν καφενείο στο οποίο βοηθούσε στον ελεύθερο χρόνο του.Ο Παπαμιχαήλ απέρριψε υποτροφία της Πειραϊκής Πατραϊκής για να σπουδάσει υποκριτική γεγονός που πίκρανε τους γονείς του.

Το οικογενειακό καφενείο και η απόρριψη της υποτροφίας
Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής, ακόμα θυμούνται τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ να σερβίρει καφέδες στους άντρες της γειτονιάς που μαζεύονταν στο οικογενειακό καφενείο. Σε αυτό το καφενείο γράφτηκε και το τραγούδι «το Χατζηκυριάκειο» του Μπαγιαντέρα.Όταν τελείωσε το σχολείο, οι γονείς του είχαν αποφασίσει να τον στείλουν στην Αγγλία να σπουδάσει υφαντουργία, εκμεταλλευόμενοι μια υποτροφία που είχε κερδίσει από το εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής. Την τελευταία στιγμή όμως, ο Δημήτρης, που δεν ήθελε ούτε να αναλάβει το καφενείο των γονιών του, αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο και να σπουδάσει υποκριτική. Η απόφασή του βρήκε αντίθετους τους γονείς του και ειδικά τον πατέρα του, αλλά ήταν ήδη αργά. Ο Παπαμιχαήλ είχε πάρει την απόφασή του.

Η αγάπη για τον Πειραιά
Ο Παπαμιχαήλ βίωσε τον βομβαρδισμό του Πειραιά το 1941 και παρόλο που πέρασε φτωχικά χρόνια εκεί, δεν έπαψε ποτέ να αγαπάει τη γειτονιά του. Για αρκετό καιρό μετά τον βομβαρδισμό, ο μικρός Δημήτρης, που ήταν τότε μαθητής, έλεγε πως όταν μεγαλώσει ήθελε να γίνει πιλότος για να εκδικηθεί τους Γερμανούς για το κακό που έκαναν στον Πειραιά «του». Μάλιστα ακόμα και σε μια από τις πρώτες του συζητήσεις με τη γυναίκα της ζωής του, Αλίκη Βουγιουκλάκη, όταν ήταν συμφοιτητές στη Δραματική σχολή, δεν δίστασε να υπερασπιστεί την περιοχή του. -Από πού είσαι; Ρώτησε η Αλίκη -Από τον Πειραιά. -Από τον Πειραιά; Ρώτησε υποτιμητικά εκείνη. -Γιατί εσύ από πού είσαι; -Από τον Άγιο Παύλο. -Α, κοντά στα τρένα δηλαδή, της είπε ο ηθοποιός. (Τον διάλογο, μετέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον Κώστα Φέρρη.)

Την αγάπη του για τον Πειραιά απέδειξε και πολλά χρόνια αργότερα με τη θητεία του σαν δημοτικός σύμβουλος από το 1986 έως το 1990. Την πρώτη χρονιά διετέλεσε αντιδήμαρχος.

Η γνωριμία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη
Στην αρχή της καριέρας του ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ διατηρούσε σχέση με την Δέσπω Διαμαντίδου με την οποία δεν έκανε ποτέ το “επόμενο βήμα”. Στη δραματική σχολή γνώρισε την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τον πρώτο καιρό οι δυο τους δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά, αντιθέτως είχαν μια κόντρα, που αργότερα εξελίχθηκε σε ένα θυελλώδη έρωτα. Οι συμφοιτητές που τσακώνονταν σαν το σκύλο με τη γάτα, έγιναν από το 1964 «εθνικό» κινηματογραφικό, αλλά και πραγματικό ζευγάρι.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη παντρεύεται τον ηθοποιό στις 18 Ιανουαρίου 1965 και αποκτούν μαζί έναν γιο, τον Γιάννη. Παίζουν μαζί σε πολλές ταινίες και κατακτούν ως ζευγάρι την καρδιά του ελληνικού κοινού. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η «Μανταλένα», «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Αχ αυτή η γυναίκα μου».

Μπορεί ο γάμος των δύο ηθοποιών να κράτησε μόνο 10 χρόνια, η αγάπη του Παπαμιχαήλ όμως για την υποκριτική δεν έπαψε ποτέ. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ μάλιστα είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη:«Αν η επιτυχία ήταν μικρότερη, αν ήμασταν ένα φυσιολογικό ζευγάρι, θα είχαμε σώσει τον γάμο μας».

Το ξύλο που έφαγε η Αλίκη Βουγιουκλάκη από τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ την πρώτη νύχτα του γάμου τους
«Τον αγαπάω πολύ, αλλά με βρίζει ο γλυκούλης μου», είχε πει η Αλίκη Βουγιουκλάκη για τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον άντρα της ζωής της, με τον οποίο μοιράστηκε μια άκρως εκρηκτική σχέση. Και αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη αγάπη.

«Έβλεπα μία ταινία, τις ”Διπλοπενιές” και τον πήρα να του πω: ”Δημητράκη, έχω συγκινηθεί που βλέπω την ταινία. Κούκλε μου”. Και μου λέει: ”Να μου χαθείς. Να μου χαθείς. Που βγήκες στην τηλεόραση στον ΑΝΤ1 και με έβριζες με τη μάνα σου”. Και μου το έκλεισε», είχε διηγηθεί η ίδια η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην εκπομπή της Μαλβίνας Κάραλη.

Οι ομηρικοί καβγάδες και οι ξυλοδαρμοί στον γάμο τους
Ο πρώτος καβγάς, όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στην Αλίκη και τον Δημήτρη έγινε αμέσως μετά τον γάμο τους, στους Δελφούς. «Στο γλέντι που ακολούθησε στο ξενοδοχείο “Βούζα”, παρουσία αρκετών κοσμικών φίλων τους και συναδέλφων του θεάτρου που ταξίδεψαν από την Αθήνα, οι νεόνυμφοι άργησαν να εμφανιστούν. Κρατώντας την παράδοση των πλατό, ξεκίνησαν τον έγγαμο βίο με έγγαμη βία, με έναν μεγαλοπρεπή καβγά, τον οποίο όλοι πήραν χαμπάρι. Αυτό που δεν πήραν χαμπάρι και πολλά χρόνια αργότερα θα το εξομολογιόταν η ίδια η Αλίκη ήταν ότι εκείνη την πρώτη νύχτα έφαγε και το πρώτο της ξύλο. Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, ο πολλά βαρύς Παπαμιχαήλ έριξε ένα ζεϊμπέκικο».

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε τρεις αποβολές και η μία τουλάχιστον από αυτές οφειλόταν σε ξυλοδαρμό
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη πριν γεννήσει τον Γιάννη, είχε αποβολές επειδή ο Παπαμιχαήλ τη χτυπούσε. «Στο σπίτι όμως η κατάσταση δεν ήταν και τόσο ρόδινη. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ακολουθούσε το μοντέλο του παραδοσιακού άντρα που θέλει τη γυναίκα στη θέση της νοικοκυράς. Πώς ήταν δυνατό η Βουγιουκλάκη να είναι νοικοκυρά; Ήταν σίγουρα δυνατό στις φωτογραφίες που έβγαζαν στο παλατάκι τους για τα μάτια του κόσμου, πότε με φόντο το σαλόνι και πότε με την κουζίνα πάνω από κατσαρόλες. Κι όταν τα φώτα των φωτογράφων έσβηναν, ακολουθούσαν ομηρικοί καβγάδες που συχνά κατέληγαν σε ξυλοδαρμούς. «Δεν μπόρεσε ποτέ του να ξεχάσει πως είναι Πειραιώτης, όχι με την ουσιαστική αλλά με τη γραφική έννοια» θα έλεγε μετά από χρόνια στη φίλη της Μαλβίνα Κάραλη.

Το μόνιμο ζήτημα ήταν ποιος ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, τόσο στη ζωή όσο και στο πανί. Εκείνον τον ενοχλούσε αφάνταστα που δεν ήταν πρώτος στους τίτλους των ταινιών αλλά δεύτερος, ακολουθώντας την εθνική σταρ, κάτι που τα επόμενα χρόνια θα γιγαντωνόταν, ενώ αρκετές φορές το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ειδοποιήθηκε να τη σώσει από το μένος του. Όλοι ήλπιζαν ότι αυτή την κατάσταση θα την άλλαζε ένα παιδί − η γνωστή ελληνική λανθασμένη αντίληψη για το πώς να κρατηθεί ένας αποτυχημένος γάμος. Αλλά παιδί δεν ερχόταν, κι έφτασε μέχρι την Τήνο για να κάνει τάμα.

Οι γυναίκες μετά την Αλίκη
Το 1975 ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ χωρίζει από την Αλίκη Βουγιουκλάκη και παντρεύεται με την Νανά Ειλικρινή, με την οποία μένει μαζί έως το 1990, οπότε και χωρίζουν οι δρόμοι τους.

Τελευταία σύντροφος του ηθοποιού ήταν η Νάντια Μουρούζη, η οποία πλέον είναι παντρεμένη με τον αγαπημένο της.

Επαγγελματική πορεία
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ μετά τον χωρισμό του με τη σύζυγό του είχε ήδη στο ενεργητικό του αμέτρητες επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες. Ωστόσο στη συνέχεια έδωσε έμφαση στο θέατρο. Οι επιλογές του στράφηκαν σε πιο κλασικά έργα και πολλές ερμηνείες του άφησαν εποχή. Η τελευταία του παράσταση ήταν το «Τρεις φορές ζωή» το 2001.

Γιατί αποκλήρωσε τον γιο του Γιάννη στη διαθήκη του
Όπως αποκαλύφθηκε, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ προχώρησε στην κίνηση αυτή, επειδή ο γιος του ακολουθούσε έναν τρόπο ζωής διαφορετικό από αυτόν που επιθυμούσε και ζούσε ο πατέρας του, έναν τρόπο που μάλλον πρόσβαλε την καλλιτεχνική υπόσταση του μεγάλου ηθοποιού.

Μάλιστα, σε ένα άλλο σημείο της διαθήκης του, ο Παπαμιχαήλ ανέφερε πως ο γιος του τον είχε ξεχάσει, με τον ίδιο να τονίζει χαρακτηριστικά πως αγαπά τον Γιάννη, όπως κάθε άνθρωπο.

Στα της περιουσίας, τώρα, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποκλήρωσε τον γιο του από κάθε περιουσιακό στοιχείο – κινητό και ακίνητο – καθώς και από τα πνευματικά δικαιώματα της δουλειάς του. Ποιες, όμως, ήσαν οι σχέσεις πατέρα – γιου; Οι περισσότεροι από εμάς πίστευαν πως οι δύο άνδρες ήρθαν κοντά κυρίως μετά τον θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκης, κάτι που επεσήμαναν οι ίδιοι σε συνεντεύξεις τους.

Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική και τα λόγια του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στην διαθήκη, όπου χαρακτηρίζει τον γιο του εμμέσως πλην σαφώς ως «ανήθικο» και «ανυπόληπτο» είναι αρκετά.

Το τέλος του Δημήτρη Παπαμιχαήλ
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ έφυγε από τη ζωή ξαφνικά στις 8 Αυγούστου του 2004, από ανακοπή καρδιάς.Ο ηθοποιός παραθέριζε στο εξοχικό του στην Ερμιόνη και το μεσημέρι αισθάνθηκε αδιαθεσία, οπότε μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας Κρανιδίου, αλλά ήταν ήδη αργά.

Πηγή : eniumerotiko.gr

Πηγή: true.gr