Ο καθηγητής είπε ότι ακόμα και σση διπλή μάσκα δεν πιστεύει ότι θα βοηθήσει

Στις συγκεντρώσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες αναφέρθηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης επισημαίνοντας ότι δεν βοηθούν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της δραστηριότητας αναφέροντας χαρακτηριστικά «με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται να ανοίξουμε πράγματα».

«Αυτές οι καταστάσεις σίγουρα δεν βοηθάνε.

Το ένα είναι το καθαρά επιδημιολογικό με την έννοια ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις ατόμων.
Ελπίζω ότι δεν θα είναι τεράστιο το αποτέλεσμα διότι ευτυχώς αυτές οι συγκεντρώσεις γίνονται έξω, υπάρχουν συνωστισμοί, φοράνε όλοι μάσκες.
Δεν είναι το καλύτερο, καλό είναι να μη γίνονται. Εγώ ανησυχώ περισσότερο με το τι σημαίνει αυτό.

Υπάρχει μια γενικότερη ένταση και κούραση και αδυναμία της κοινωνίας, των ανθρώπων, των πολιτών, πιστεύω του κάθε πολίτη πέρα από κάθε κομματικές και ίσως καμιά φορά πιο ακραίες από τη μία και την άλλη πλευρά σκέψεις» είπε.
Και συνέχισε: «Νομίζω ότι είναι και θέμα εκτόνωσης επομένως αυτό είναι που με ανησυχεί, όχι για τις συγκεντρώσεις τις ίδιες αλλά για το τι συμβολίζει στην προσπάθεια να πετύχουμε άλλα μέτρα, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα και να μπει η Ελλάδα σε ένα καλοκαίρι που και οικονομικά και ψυχολογικά νομίζω μπορεί να την ανεβάσει».

«Αν μπορούμε να… κοιμόμαστε έξω»

Για το θέμα των μεταλλάξεων ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι «η μεταδοτικότητα του ιού κρίνεται με βάση τα κρούσματα τα οποία παρατηρούμε, χωρίς όμως να μπορούμε να εκτιμήσουμε σε ποιο επίπεδο ή σημείο της πιθανής μετάδοσης υπάρχει αύξηση της αποτελεσματικότητας του ιού».

Ο καθηγητής είπε ότι ακόμα και η διπλή μάσκα δεν πιστεύει ότι θα βοηθήσει.
«Θεωρώ ότι και αυτό το πράγμα είναι υπερβολή.
Και μάλιστα θα έλεγα ότι πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε μια ισορροπία στο τι λέμε εμείς οι ειδικοί, και η επιτροπή που προτείνει κάποια μέτρα, σε σχέση με το τι μπορεί να γίνει» ανέφερε.
«Γι’αυτό λέω το να κάνουμε συγκεντρώσεις έξω προφανώς δεν είναι το καλύτερο, γιατί είναι πάρα πολλά άτομα σε ένα πολύ συγκεκριμένο χώρο έστω και που είναι έξω, αλλά γενικότερα προτιμώ να είναι έξω. Να το πω και λίγο ακραία και χιουμοριστικά, αν μπορούσε να κοιμόμαστε έξω θα ήταν καλύτερα».

«Χρειαζόμαστε αποσυμπίεση»

Σε σχέση με το θέμα της πορείας των κρουσμάτων και την ενδεχόμενη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων είπε:

«Νομίζω ότι χρειάζεται μια αποσυμπίεση. Καταλαβαίνω ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση.
Με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται να ανοίξουμε πράγματα, είναι αντίθετο με το μυαλό και τη λογική, αλλά το μυαλό και η λογική σε αυτά, έρχονται από την Αμερική έρχονται από τη Γερμανία που έχουν εντελώς άλλη κοινωνική δομή, επομένως πρέπει να τα προσαρμόσουμε στην Ελλάδα».

Πηγή: true.gr