Τα βλίτα (Amaranthus spp.) είναι χόρτα που αγαπιούνται ιδιαίτερα στην ελληνική κουζίνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνήθως σερβίρονται βραστά με ελαιόλαδο, λεμόνι και αλάτι, ενώ υπάρχει μια ποικιλία ειδών που διαφέρουν ανά περιοχή. Τα τρυφερά φύλλα τους διαθέτουν μια ήπια και ελαφρώς γλυκιά γεύση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές, όπως πίτες ή σούπες.
Η διατροφική τους αξία είναι σημαντική, καθώς τα βλίτα είναι πλούσια σε βιταμίνες. Προσφέρουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, C, Κ και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η κατανάλωσή τους συνδέεται με ποικίλα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η υποστήριξη της υγείας των οστών και των ματιών. Ιδιαίτερα, η βιταμίνη Κ που βρίσκονται σε αυτά αποτελεί τον πιο πλούσιο θρεπτικό τους παράγοντα σε σχέση με άλλα πράσινα λαχανικά, συμβάλλοντας στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη της νόσου Alzheimer.
Η παρουσία βιταμινών του συμπλέγματος Β στα βλίτα είναι επίσης σημαντική για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και για την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
Πηγή: naftemporiki.gr