Λίγο πιο ελαστικό Πάσχα θα θυμίζουν τα φετινά Χριστούγεννα. Στο γιορτινό τραπέζι θα μπορούν να καθίσουν μέχρι 9 άτομα ή πιο απλά δυο 4μελείς το πολύ πενταμελείς οικογένειες. Χριστούγεννα στο χωριό αποκλείονται καθώς οι μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν θα επιτρέπονται.

Με λίγους και καλούς θα περάσουμε τις φετινές γιορτές και ίσως με την βοήθεια της τεχνολογίας να καταφέρουμε να έχουμε και άλλους στο γιορτινό τραπέζι. Το lockdown θα συνεχιστεί με ημερομηνία λήξης στις 7 Ιανουαρίου αλλά και αυτό ακόμα θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Στο τέλος της εβδομάδας θα μάθουμε αν σε όσα θα επιτραπούν θα είναι να κάνουμε κάποια ψώνια πριν τις γιορτές με άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και πως καθώς και αν θα είμαστε χτενισμένοι αφού δεν έχει αποκλειστεί να λειτουργήσουν υπό όρους τα κομμωτήρια. Στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει και μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμο για το πως και αν θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες.

Πιο αναλυτικά:
Παρατεταμένο lockdown, έως τις 7 Ιανουαρίου 2021 στις έξι το πρωί ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Κλειστά έως τις 7 ιανουαρίου 2021 στις έξι το πρωί θα είναι:

σχολεία,

εστίαση,

ψυχαγωγία,

δικαστήρια,

αθλητικές δραστηριότητες (εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή όπως πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ),

χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης παραμένει σε ισχύ το μέτρο που αφορά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό, παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων, ενώ διατηρείται στα ίδια ποσοστά και η τηλεργασία αλλά και και η ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Τι θα ισχύει για όσους έρχονται από το εξωτερικό
Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Ο Στέλιος Πέτσας είπε σήμερα ότι και στην περίπτωση που θα επιτραπεί η λειτουργία τομέων του λιανεμπορίου τα sms θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Τόνισε ακόμα ότι η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι ένα ακόμα στοίχημα. Για τις γιορτές των Χριστουγέννων έθεσε όριο μέχρι 9 άτομα.

Πως θα λειτουργούν τα εποχικά καταστήματα
Σημειώνεται ότι από σήμερα έως και τις 8 Ιανουαρίου λειτουργούν τα καταστήματα εποχικών ειδών. Θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση. Εντός των καταστημάτων θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Πηγή: true.gr