Click away: ο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αναμένεται να λειτουργήσει υπό το καθεστώς click away, ενώ κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία θα ανοίξουν κανονικά

Τον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσει η αγορά, με διστακτικά βήματα, από την ερχόμενη Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, περιέγραψαν νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αναμένεται να λειτουργήσει υπό το καθεστώς click away, ενώ κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία θα ανοίξουν κανονικά.

«Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τις εμπορικές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 16 “Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές” του ν.4177/2013 “Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις”, επιτρέπεται, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με την διαδικασία (click away) και όσων δεν βρίσκονται σε αναστολή, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.: 78363 “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού CΟVID – 19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00» (Β’ 5350)”», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αναπτυξης.

Όπως είναι γνωστό το λιανεμπόριο αναμένεται να παραμείνει κλειστό σε όλη την χώρα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, ενώ κατά εορταστικές ημέρες από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται μόνο η μετάβαση στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας που έχει κάνει ο πελάτης (click away).

Ανοικτά θα είναι από Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, τα κομμωτήρια σε όλη την επικράτεια με διευρυμένο ωράριο από τις 7π.μ. έως και τις 21:00 το βράδυ, ενώ οι πελάτες θα μπορούν να προσέρχονται μόνο αν έχει προηγηθεί ραντεβού, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενος συνωστισμός.

Παράλληλα και τα βιβλιοπωλεία ανοίγουν τις πόρτες τους τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου σε όλη την επικράτεια με διευρυμένο ωράριο και με ανώτατο όριο τέσσερις πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. Ανοικτά για το κοινό θα είναι και τα ΚΤΕΟ.

Για τις εκκλησίες έχει αποφασιστεί να είναι ανοικτές μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και τα Φώτα. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Μένει η απαγόρευση κυκλοφορίας και SMS

Η απαγόρευση των μετακινήσεων θα ισχύει από τις 22:00 έως και τις 05:00 το πρωί για όλη την περίοδο από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 και η μετακίνηση των πολιτών θα πραγματοποιείται με αποστολή SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Με τον κωδικό 2 θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις για click away, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία. Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του είτε μέσω του e-shop του καταστήματος οπότε και θα πληρώνει ηλεκτρονικά είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμής με pos έξω από το κατάστημα με ασύρματο μηχάνημα.

Ο πελάτης πρέπει να έχει ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολής μηνύματος SMS που θα έχει επωνυμία επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα της παράδοσης-παραλαβής της παραγγελίας.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο και όχι παρέες ή οικογένειες.

Επιχείρηση που θα αποδεικνύεται στους ελέγχους ότι έχει ανοίξει και έχει βάλει μέσα στο κατάστημα πελάτη θα έχει πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 και αναστολή από 15 έως 90 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το click away μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε επιχειρήσεις με είσοδο στο δρόμο. Κατά συνέπεια mall, κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε κτήρια και δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο σε δημόσιο δρόμο δεν θα ανοίξουν με click away.

απόσταση έξω από τα καταστήματα πρέπει να είναι 2 μέτρα το ελάχιστο.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να λειτουργήσουν με «click away» νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν τα μέτρα που ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε επίσης ότι εάν υπάρξουν εικόνες συνωστισμού ή καταστρατηγηθούν από κάποιους για να δημιουργηθεί μεγάλη προσέλευση τότε θα αποσύρουμε τη ρύθμιση αυτή.

Πηγή: true.gr