Το γαστρονομικό ταξίδι του σεφ, Χριστοφορου Πέσκια ξεκίνησε από την Κύπρο, έφτασε στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, σταμάτησε για λίγο στην Ιταλία και άγγιξε την Ταϊλάνδη. Μαζεύοντας γεύσεις και αρώματα, κατέληξε στη διαπίστωση ότι «είμαι ειδικός, κυρίως στη δική μου κουζίνα».

Της: Έπη Τρίμη

Όσοι έχουν γευτεί την κουζίνα του φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσουν χωρίς δισταγμό. «Μικρές λεπτομέρειες από τα πράγματα που φτιάχνω προέρχονται από την κουζίνα της Κύπρου. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώ κόλιαντρο, μου αρέσει το κύμινο, το ταχίνι, το λεμόνι. Αυτά είναι χαρακτηριστικά της κουζίνας της Κύπρου. Όταν φτιάχνω τζατζίκι, βάζω πολύ δυόσμο και στην Κύπρο αυτό το τζατζίκι το λέμε “ταλατούρι”. Όμως η κυπριακή είναι μια τοπική κουζίνα που ανήκει σε ένα μεγαλύτερο σύνολο, την ελληνική κουζίνα», εξηγεί ο σεφ στην Καθημερινή.

Οι κυπριακές ρίζες
Γεννήθηκα στην Κύπρο, σε ένα χωριό είκοσι χιλιόμετρα από τη Λευκωσία. Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι είναι το χιόνι. Και μετά τους εισβολείς, τους βομβαρδισμούς και τη μέρα που αναγκαστήκαμε να φύγουμε από το σπίτι μας – μια τραγική εμπειρία. Μέσα στο αυτοκίνητο θυμάμαι τη μητέρα μου να λέει «άφησα το κοτόπουλο που έβγαλα να ξεπαγώσω στη συντήρηση, όταν επιστρέψουμε θα έχει χαλάσει». Δεν επιστρέψαμε ποτέ. Από την Κύπρο έφυγα το 1987, όταν πήγα στην Αμερική για σπουδές. Εκείνη την εποχή προέκυψε και η μαγειρική, στα 24 μου. Μέχρι τότε δεν ήξερα ούτε νερό να βράσω. Είχα έναν φίλο που του άρεσε να μαγειρεύει και άρχισε κι εμένα να μου αρέσει. Σιγά-σιγά μου έγινε κάτι αναγκαίο, είπε ο Χριστόφορος Πέσκιας.

Από τη οικοδομή στην κουζίνα
Ο πατέρας του Χριστόφορου Πέσκια ήταν δημόσιος υπάλληλος και η μητέρα του μοδίστρα. Τελειώνοντας το σχολείο δοκίμασε να ασχοληθεί με διάφορα επαγγέλματα, μεταξύ αυτών και του οικοδόμου. Στα 23 του, πήρε την απόφαση να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Εκεί όμως τελικά ανακάλυψε το πάθος για τη μαγειρική, την οποία σπούδασε και άσκησε επαγγελματικά πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου δοκίμασε την τύχη του σε διάφορα δημοφιλή στέκια, όπως το «Dash», το «Rock & Roll» και το «Balthazar». «”To Rock & Roll” αποτέλεσε για μένα μεγάλο σχολείο», σημειώνει ο Χριστόφορος, τονίζοντας ότι «εκεί αντιλήφθηκα ότι υπεύθυνος σεφ δεν σημαίνει μόνο να μαγειρεύεις, αλλά και να μπορείς να διοικείς μια ολόκληρη ομάδα βοηθών. Κάναμε πολλά κουβέρ την ημέρα και έπρεπε να ανταποκριθούμε επάξια. Θυμάμαι ότι από το άγχος κάποια βράδια είχα χάσει τον ύπνο μου». Το οικογενειακό του περιβάλλον σοκαρίστηκε όταν αντιλήφθηκε ότι η μαγειρική είναι το επάγγελμα που επέλεξε, όμως ο ενθουσιασμός του ήταν τόσο μεγάλος ώστε κανείς δεν τολμούσε να τον αποθαρρύνει. Επιμελήθηκε τον κατάλογο και την κουζίνα γνωστών ξενοδοχείων και δημοφιλών εστιατορίων έως ότου άνοιξε τον δικό του χώρο: τo «Π ΒΟΧ», που έφερε έναν διαφορετικό αέρα στον χώρο της εστίασης. Οι ειδικοί έκαναν λόγο για μοναδικές τεχνικές και φαντασία, που σε τίποτα δεν υστερούσαν σε σύγκριση με ό,τι παρουσιάζουν οι πιο φημισμένοι σεφ του εξωτερικού.


Είμαι μέρος του κύκλου που κάνει η φύση
Η ενασχόλησή μου με το φαγητό με κάνει να αισθάνομαι μέρος του κύκλου που κάνει η φύση, μου δίνει χαρά και με κάνει να ανήκω κάπου. Περιμένω τις αλλαγές των εποχών για να βρω τα υλικά για τα αγαπημένα μου φαγητά, το καλοκαίρι να βγουν οι ντομάτες και τα αμπελοφάσουλα, να έρθει η εποχή για τη χωριάτικη, λατρεύω την κουζίνα του ήλιου, περιμένω την άνοιξη για τις φράουλες, είναι χαρά να είσαι μέρος αυτού του παζλ. Σε κάνει να σκέφτεσαι ότι δεν είναι και τόσο χάλια που μια μέρα θα πεθάνεις, είχε αναφέρει ο Χριστόφορος Πέσκιας στη Lifo.

Το χάσιμο 35 κιλών και η νέα εμφάνιση
Ο σεφ κατάφερε να χάσει πολλά κιλά και συνεχίζει ακάθεκτος να τρέφεται σωστά! Ο Χριστόφορος Πέσκιας μίλησε στην εκπομπή Happy Day και αποκάλυψε το μυστικό που συνέβαλε να χάσει τόσα κιλά!

Συγκεκριμένα τόνισε: «Ήταν και τα δύο σημαντικά. Ένα που το έραψα κι ένα που περπάταγα. Έχω χάσει 35 και θέλω να χάσω ακόμα 10.»! Όσο για τη διατροφή του, είπε: « Έκοψα τηγανιτά, γλυκά. Ακολουθώ διαλειμματική δίαιτα»!

Πηγή: true.gr