Η απόφαση του ηθοποιού Άρη Σερβετάλη να αποχωρήσει από τη θεατρική παράσταση «Ρινόκερος» στην οποία πρωταγωνιστούσε καθώς δεν επιθυμεί να παίζει μόνο για εμβολιασμένους θεατές προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Μετά τον σάλο που ξέσπασε ο ίδιος έλυσε τη σιωπή του στο Instagram.

Ο ηθοποιός δεν ήθελε να διαχωρίσει τους θεατές σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και έτσι αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θεατρική παράσταση, γεγονός που δυσαρέστησε αρκετούς συναδέλφους του, οι οποίοι θεώρησαν πως με αυτό τον τρόπο οδηγεί τα μέλη της παράστασης στην ανεργία.

Ο Άρης Σερβετάλης ένα 24ωρο μετά τον σάλο έδωσε την απάντηση του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram στην τόνισε πως αδυνατεί να μετέχει σε ένα «πιστοποιημένο» ντάνιασμα ανθρώπων.

Η απάντηση του Σερβετάλη
«Η απόφαση να αποχωρήσω από την θεατρική παράσταση Ρινόκερος πάρθηκε καθώς αδυνατώ να υποστηρίξω τον διαχωρισμό των ανθρώπων που επιβάλλουν τα νέα μέτρα. Η παραγωγός εταιρεία και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Κιβωτός και σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Κακλέας ήταν ενήμεροι για τις απόψεις μου. Από τον Ιούλιο και βλέποντας την πρόθεση της πολιτείας να απαγορεύσει την είσοδο σε μη εμβολιασμένους είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο, τους ενημέρωσα πως δεν μπορώ να συμμετέχω σ’ αυτό το εγχείρημα κι ανακοίνωσα πως εάν τα θέατρα λειτουργήσουν στο μέλλον μόνο για εμβολιασμένους θα αποχωρήσω από την παράσταση.

Πρότεινα την αντικατάσταση μου κι έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεση τους ώστε να βοηθήσω στην ομαλή ένταξη του νέου μέλους. Δεν θεωρήθηκε πως είναι σωστό να γίνει αντικατάσταση ούτε επίσης να γίνει νέο έργο με τον υπάρχοντα θίασο, διότι όπως είπαν δεν πίστευαν πως θα γίνει υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για να εισέλθει κάποιος στο θέατρο.

Τον Σεπτέμβριο η παραγωγός εταιρεία αποφάσισε να χαρακτηριστεί το θέατρο μεικτός χώρος, δείχνοντας σεβασμό στις θέσεις μου. Ακολούθησε συνάντηση με τον θίασο όπου το ανακοίνωσε σε όλους, και προς τιμήν της παραγωγού εταιρίας, χωρίς να υπάρξει μείωση των αποδοχών. Πορευτήκαμε με αυτήν την κοινή παραδοχή για έναν μήνα.

Με τα νέα μέτρα και την απαγόρευση της εισόδου στα θέατρα σε μη εμβολιασμένους πολίτες, ανακοίνωσα στην παραγωγό εταιρεία και τον καλλιτεχνικό διευθυντή και σκηνοθέτη πως αποχωρώ από την παράσταση.

Για το γεγονός πως οι συνάδελφοι μου μένουν άνεργοι θεωρώ πως είναι ευθύνη της παραγωγού εταιρείας καθώς μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή γνώριζαν την τοποθέτησή μου μήνες πριν και συναποφάσισαν να συνεχιστεί η παράσταση ρισκάροντας.

Όταν η πολιτεία απαγορεύει σε μια μερίδα των πολιτών να εισέλθει σε έναν χώρο για να παρακολουθήσει μία παράσταση, δεν έχω άλλη επιλογή από το να σεβαστώ την απόφαση αυτή και να αποχωρήσω, η αξία της μη διάκρισης των ανθρώπων είναι πέρα και πάνω απο όλα.

Ζητώ συγγνώμη σε όλους τους συντελεστές αν η απόφαση μου τους στεναχώρησε. Αδυνατώ να μετέχω σε ένα «πιστοποιημένο» ντάνιασμα ανθρώπων.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει δημιουργηθεί από τον Θεό με την ελευθερία ακόμη και να τον αρνηθεί. Δεν είμαστε αγέλη. Είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε να φανερώσουμε το πρόσωπό μας. Ένα πρόσωπο μοναδικό, ξεχωριστό. Είμαστε μία κοινωνία προσώπων, όχι αγέλη που διαχωρίζεται σε εμβολιασμένους και μη.

Εύχομαι να μας δώσει ο Θεός την δύναμη να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Καλά Χριστούγεννα».

Μπιμπίλας για Σερβετάλη στο Newsbomb.gr: Παραλογισμός να αφήνεις δουλειά και συναδέλφους άνεργους
Για το θέμα το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Σπύρο Μπιμπίλα ο οποίος μας έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον θεατρικό παραγωγό «προκειμένου να βρεθεί μια λύση να αποζημιωθούν οι ηθοποιοί που έμειναν χωρίς δουλειά ή να βρεθεί αντικαταστάτης».

Επιπλέον ο κ. Μπιμπίλας αναφέρει: «Δεν περίμενα να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν περίμενα ότι κάποιος ηθοποιός θα σταματήσει μια παράσταση, αγνοώντας ότι δουλεύουν και άλλοι άνθρωποι εκεί και μένουν άνεργοι. Το θεωρώ απαράδεκτο. Στην παλιά συλλογική σύμβαση των ηθοποιών έλεγε ότι για να αποχωρήσεις από μια δουλειά έπρεπε να ενημερώσεις πολύ καιρό πριν. Αυτό που έγινε μοιάζει παραλογισμός. Και αναρωτιέμαι… Μπορεί κάποιος ηθοποιός – που υπάρχουν πολλοί μη εμβολιασμένοι και είναι δικαίωμά τους – να αποχωρήσουν έτσι από μια δουλειά ή ο κ. Σερβετάλης το έκανε από μια θέση εξουσίας;».

Πηγή : newsbomb.gr

Πηγή: true.gr