Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ιράν και Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στην Μέση Ανατολή
Απόψεις

Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ιράν και Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στην Μέση Ανατολή

Διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ιράν και ορισμένων αραβικών χωρών για εκεχειρία σε όλα τα μέτωπα, σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12, αν και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, το διέψευσε. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιθυμεί να αναζητήσει διαύλους επικοινωνίας με την Τεχεράνη, κυρίως λόγω των επικείμενων εκλογών. Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να διατηρήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να επηρεάσουν την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία συμμετείχε και η Κάμαλα Χάρις. Η συζήτηση αυτή, η οποία καθυστέρησε από τον Αύγουστο, είχε ως σκοπό να αποτρέψει μία μεγάλη ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει την περιφερειακή σύγκρουση. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η κλήση κράτησε 30 λεπτά και χαρακτηρίστηκε ως «άμεση και παραγωγική».

Ωστόσο, η λήψη απόφασης από τον Νετανιάχου φαίνεται αβέβαιη, καθώς έχει τη δική του ατζέντα. Στη διάρκεια συνεδρίασης με τους υπουργούς του και στρατιωτικούς αξιωματούχους, συζητούσε τα σχέδια και το χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων, με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να αναφέρουν ότι αναμένονται σημαντικές αντίποινες. Ο Νετανιάχου πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, όμως οι ακροδεξιοί υπουργοί του είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν.

Η «μεσσιανική» αντίληψη των ακροδεξιών υπουργών τονίζει ότι το Ισραήλ έχει ιστορική αντίσταση σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Το Ισραήλ δεν αποδέχεται την πυρηνική συμφωνία του Ομπάμα, την οποία ο Μπάιντεν διαπραγματεύτηκε παλαιότερα, φοβούμενο ότι το καθεστώς των αγιατολάχ θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ φαίνεται να επιθυμεί έναν πόλεμο με το Ιράν, ωστόσο, με βάση τη στήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει τον σκοπό του, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τις τρέχουσες εξελίξεις για να παρασύρει το Ιράν σε σύγκρουση.

Πηγή: naftemporiki.gr