Ποιο είναι τα επιθυμητά επιδημιολογικά στοιχεία που θα επιτρέψουν την άρση του lockdown στη χώρα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εξήγησε τη λογική, της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ τοποθετήθηκε και στο πότε μπορεί να γίνει η άρση του lockdown στη χώρα.

Αναφορικά με το κλείσιμο των δημοτικών ο Βασίλης Κικίλιας, η κινητικότητα των γονιών των παππούδων και των δασκάλων ήταν ένα θέμα που προβλημάτισε την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους.

«Είναι θέμα κινητικότητας των γονιών, των παππούδων, των γιαγιάδων, των δασκάλων. Όσο μειώνουμε την κινητικότητα μειώνουμε τον κίνδυνο. Είναι το τελευταίο μέτρο που θέλαμε να πάρουμε. Αλλά είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση που αναγκάστηκε η επιτροπή να επιβάλει αυτό το μέτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο MEGA και συνέχισε: «Όσον αφορά τα δειγματοληπτικά τεστ που θα γίνουν σε μαθητές πριν ανοίξουν τα σχολεία αυτά θα γίνουν σε μαθητές όλων των βαθμίδων».

Μιλώντας για τη μελλοντική άρση του lockdown, ανέφερε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου, μόνο αν σε καθημερινή βάση σημειωθούν κάτω από 500 κρούσματα. «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είχε γρήγορη αντίδραση αναφορικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ο αριθμός τους, «1.162 κρεβάτια ΜΕΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Υπάρχει διασπορά ιού στην κοινότητα. Αντιδράσαμε γρήγορα και αυξήθηκαν οι κλίνες. Και 15.000 αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο στην κοινότητα δεν θα ήταν αρκετές» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Τέλος ο υπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας «θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι πολύ»

Πηγή: true.gr