Νέο υπουργείο Διαχείρισης Κρίσεων είναι στα σκαριά μαζί με την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται αναλάβει υπουργός.

Βούληση της κυβέρνησης η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων στην χώρα. Όλο το σχέδιο – ποιους φορείς και οργανισμούς θα απορροφήσει το νέο υπουργείο Διαχείρισης Κρίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του astinomiko.gr είναι έτοιμο το πλαίσιο για την ίδρυση Υπουργείου Διαχείρισης Κρίσεων, με Υπουργό φυσικά τον Νίκο Χαρδαλιά, η οποία θα ανακοινωθεί είτε σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό μέσα στο καλοκαίρι, είτε ως μεμονωμένη αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος, εάν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να μην προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο αυτό Υπουργείο θα στηρίζεται διαρθρωτικά στο σχέδιο για την λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας που συνέταξε ο Νίκος Χαρδαλιάς ως Γενικός Γραμματέας, και αναβαθμίζει την υπηρεσία αυτή με Διευθύνσεις σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και δυνατότητες διαλειτουργικότητας όλων των υπηρεσιών που χρειάζεται να εμπλακούν στην διαχείριση κάποιας έκτακτης κρίσης, είτε αυτή είναι μια φυσική καταστροφή είτε μία υγειονομική επιδημία, όπως η εξάπλωση του κορονοϊού.

Νίκος Χαρδαλιάς στο νέο υπουργείο Διαχείρισης Κρίσεων

Το Υπουργείο Διαχείρισης Κρίσεων αναμένεται να ενταχθούν το Πυροσβεστικό Σώμα, το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και το Κέντρο του 112, ενώ θα έχει και δύο Γενικές Γραμματείες, την ήδη υπάρχουσα Πολιτικής Προστασίας και μία ακόμη Διαχείρισης Κρίσεων.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και του επιχειρησιακού κέντρου ΣΕΚΥΠΣ από το Χαλάνδρι, στο επταώροφο κτήριο που είχε χρησιμοποιηθεί ως Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου στην λεωφόρο Κηφισίας.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων «στήνεται» σε έναν τεράστιο υπερσύγχρονο χώρο στο ημιυπόγειο, ενώ στις εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι θα παραμείνει το κέντρο του 112 και το «κλασσικό» κέντρο επικοινωνιών της Πυροσβεστικής, το 199.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Γενικός Γραμματέας, ο Νίκος Χαρδαλιάς δεσμεύτηκε στον Πρωθυπουργό να μετατρέψει την ΓΓΠΠ από μια ισχνή γραφειοκρατική υπηρεσία, που εξαρτώνταν από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε μια σύγχρονη επιχειρησιακή και συντονιστική μονάδα με δυνατότητες ανάπτυξης σχεδιασμών που θα περιλαμβάνουν όλους τους απαραίτητους φορείς, σε διάστημα δύο ετών.

Η πανδημία του κορωνοϊού όμως, ανάγκασε το σύστημα να λειτουργήσει άμεσα, να αποκαλύψει σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις αναγκαίες συνθήκες για την λειτουργία του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η αναβάθμιση του από Γενική Γραμματεία σε Υφυπουργείο, που περιλαμβάνει εκτός της πολιτικής προστασίας την κατά πολύ ευρύτερη έννοια της διαχείρισης κρίσεων.

Φαίνεται ότι τελικά σε αυτή την λογική και με τα νέα δεδομένα που «προσέφερε» η αντιμετώπιση της πανδημίας, αποφασίστηκε η αυτονόμηση του μηχανισμού αυτού, αλλά και η ενίσχυσή του σε επίπεδο Υπουργείου Διαχείρισης Κρίσεων. Στον επικείμενο ανασχηματισμό, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να αναλάβει υπουργικό θώκο.

Πηγή: true.gr