Η Κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια-μέτρα αν συνεχιστούν να αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού και αυτά είναι η αναβολή της ΔΕΘ και η καθυστέρηση στο άνοιγμα των σχολείων.

Με τα κρούσματα να είναι το Σάββατο διψήφια για πέμπτη διαδοχική ημέρα και να έχουν φτάσει σχεδόν τα χίλια στις μόλις οκτώ πρώτες ημέρες του Αυγούστου, είναι απολύτως φυσιολογικό λοιμωξιολόγοι, κυβέρνηση και πολίτες να αισθάνονται ανασφαλείς απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Παιδείας: Ο κύβος ερρίφθη -Αυτή είναι η ημερομηνία που ανοίγουν τα σχολεία

Από το αίσθημα που προϋπήρχε ότι «έχουμε τον έλεγχο», περάσαμε σε μια φάση που κάθε μέρα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι αν δεν αλλάξουν άρδην τα πράγματα, τότε «κινδυνεύουμε να χάσουμε εντελώς το παιχνίδι».

Από αύριο, Δευτέρα, ξεκινά μια εβδομάδα σημαντική για το τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένου ότι στην κυβέρνηση εξετάζουν την επιβολή νέων μέτρων, σε συνεννόηση πάντα με την Επιτροπή Ειδικών. Τα πάντα, βέβαια, θα κρίνονται μέρα-μέρα και ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα παίρνονται και οι ανάλογες αποφάσεις. Οδηγό θα αποτελεί το μοντέλο «Πόρου», το οποίο κατά τους λοιμωξιολόγους σε αυτή τη φάση είναι αρκετό για την ανακοπή της διασποράς.

Ήδη έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί ότι αναστέλλονται οι λιτανείες και τα πανηγύρια και παρατείνεται η απαγόρευση των ορθίων στα µπαρ, ενώ η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη για lock down σε περίπτωση που τις προσεχείς ημέρες δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο αναφορικά με τα κρούσματα.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι ο Δεκαπενταύγουστος. Κανείς δεν κρύβει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι θα παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες υψηλόβαθµες κυβερνητικές πηγές µεταφέρουν ότι πλέον υπάρχουν σκέψεις για νέες αυστηρές ρυθµίσεις που θα θυµίζουν σε µεγάλο βαθµό τα µέτρα του περασµένου Μαρτίου, αφού πια υπάρχουν έντονα σηµάδια ότι ο ιός έχει ξεφύγει στην κοινότητα.

Ειδικότερα, θεωρείται πολύ πιθανό προς το τέλος Αυγούστου και µετά τα δείγµατα των συµπεριφορών που θα ληφθούν από τον ∆εκαπενταύγουστο, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρυθµίσεις για την υιοθέτηση του µέτρου της τηλεργασίας στις µεγάλες επιχειρήσεις και στους φορείς, στο άνοιγµα των σχολείων µε µεγάλη καθυστέρηση, αλλά ακόµη και στην αναβολή της ∆ΕΘ.

Αυτό που δεν θεωρείται πιθανό είναι ένα νέο ολικό lockdown, καθώς θα οδηγούσε σε οδυνηρά οικονοµικά αποτελέσµατα. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι περιορισµοί στην κίνηση των πολιτών, εάν η κατάσταση συνεχιστεί στους ίδιους ρυθµούς.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Πηγή: true.gr