Η Αλίκη Βουγιουκλάκη καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 μηνών, το 1972, επειδή έσβησε τσιγάρο σε συνεργάτη της. Πρόκειται για ένα περιστατικό που ελάχιστοι θυμούνται, ενώ οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Στα δικαστήρια ως κατηγορούμενη

Πιο συγκεκριμένα, το 1972, ένα περιστατικό στα γυρίσματα της ταινίας «Η Αλίκη δικτάτωρ» οδήγησε την ηθοποιό στο δικαστήριο ως κατηγορούμενη, ενώ μάλιστα στον πρώτο βαθμό της δίκης καταδικάστηκε σε ολιγόμηνη φυλάκιση.

Η είδηση εκείνη έκανε το γύρο του κόσμου και έφτασε μέχρι τις ολλανδικές εφημερίδες, οι οποίες σε γενικές γραμμές αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξη της Αλίκης, μιας και οι ταινίες της δεν προβλήθηκαν ποτέ στην Ολλανδία.

Κατ’ αρχήν τι είχε συμβεί.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η κόντρα της με τον φροντιστή της Φίνος Φιλμ, Παντελή Παλιεράκη

Υπήρξε μια κόντρα ανάμεσα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον φροντιστή της Φίνος Φιλμς, Παντελή Παλιεράκη κατά τα διάρκεια των εξωτερικών γυρισμάτων της ταινίας.

Αυτό ήταν το κατηγορητήριο που είχε απευθύνει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κατά της πρωταγωνίστριας παραπέμποντάς τη σε δίκη (όπως τουλάχιστον δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες):

«Εν Αθήναις την 17ην Φεβρουαρίου 1972 α) εκ προθέσεως επροξένησεν εις έτερον σωματικήν κάκωσιν και βλάβην της υγείας αυτού, ήτοι δι’ ανημμένου σιγαρέττου πιεσθέντος υπ’ αυτής επί της δεξιάς παρειάς του Παντελή Παλιεράκη προεκάλεσεν εις τούτον εγκαύματα τρίτου βαθμού και β) προσέβαλε διά λόγου την τιμήν του Παντελή Παλιεράκη διά της προς αυτόν απευθυνθείσης φράσεως: «Βρε ****, θα σου βγάλω το μάτι».

Η δίκη πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1972.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Τι ανέφερε ο μηνυτής στο δικαστήριο

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο Παλιεράκης, αιτία του περιστατικού ήταν η πολύωρη καθυστέρηση της Βουγιουκλάκη να έρθει στο γύρισμα – έφτασε στις 12.30΄ το μεσημέρι, ενώ αυτό ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 7.30΄ το πρωί.

Και συνέχισε: «Κατόπιν τούτου αναγκάστηκα να τηλεφωνήσω στον παραγωγό κ. Φίνο και να του αναφέρω σχετικώς.

Ο κ. Φίνος δεν έλαβε θέση και το γύρισμα συνεχίσθηκε.

Κατά το γύρισμα, όμως, σε άλλο πλάνο, έξω από το δικαστικό μέγαρο της οδού Αρσακείου, πληροφορηθείσα η Αλίκη ότι είχα ειδοποιήσει για την αργοπορία της τον κ. Φίνο, με εξύβρισε και έσβησε το τσιγάρο της στο δεξί μάγουλο του προσώπου μου, ακριβώς κάτω από το μάτι», ενώ ο μηνυτής επικαλέστηκε και την ιατροδικαστική έκθεση.

Τρία μέλη του συνεργείου κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς του Παλιεράκη, ο Φίνος κράτησε ουδέτερη στάση, καθώς δεν ήταν παρών, ενώ πολλοί φίλοι και συνεργάτες της Αλίκης, όπως και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, κατέθεσαν ότι η πρωταγωνίστρια, που άλλωστε δεν κάπνιζε, δεν θα μπορούσε ποτέ να επιδείξει μια τέτοια συμπεριφορά.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Τι ισχυρίστηκε στην απολογία της

Όσον αφορά την ίδια την Αλίκη, στην απολογία της ισχυρίσθηκε:

«Δεν έκανα τίποτε απολύτως. Αν και ο μηνυτής μου μίλησε άσχημα, εγώ δεν του απάντησα.

Όσο για το κάψιμο με το τσιγάρο, πιθανώς να το έκαψε μόνος για να μου αποσπάσει χρήματα εκ των υστέρων».

Το δικαστήριο τελικά καταδίκασε την ηθοποιό σε πεντάμηνη φυλάκιση κρίνοντάς την ένοχη για πρόκληση σωματικής βλάβης.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ο μηνυτής απέσυρε τη μήνυσή του και η έφεση δεν εκδικάστηκε ποτέ

Εκείνη άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερη, όμως, στο δεύτερο βαθμό.

Ωστόσο, η έφεση δεν εκδικάσθηκε ποτέ, καθώς στις 5 Φεβρουαρίου 1973 ο Παλιεράκης απέσυρε τη μήνυσή του, η Βουγιουκλάκη αποδέχθηκε την ανάκληση και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο αποφάσισε την παύση της δίωξης.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ειρωνική ήταν η διάθεση ολλανδικής εφημερίδας

Εν τω μεταξύ, την 1η Νοεμβρίου 1972, η ολλανδική εφημερίδα Nieuwsblad van het Noorden αναφέρθηκε στη δίκη και την καταδίκη της Αλίκης Βουγιουκλάκη – σε μια σπάνια αναφορά ολλανδικής εφημερίδας στην Ελληνίδα ηθοποιό – με άκρως ειρωνική διάθεση (και εν μέρει λάθος πληροφορίες):

«Ένα δικαστήριο στην Αθήνα καταδίκασε μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς στην Ελλάδα, την Αλίκη Βουγιουκλάκη σε φυλάκιση πέντε μηνών για επίθεση.

Ότι δηλαδή έριξε τσιγάρο στο πρόσωπο ενός παραγωγού ταινιών, για τον οποίο εργάστηκε κατά το μήνα Ιούνιο, ενώ δεν προβλεπόταν από το σενάριο.

Και για το συμβάν αυτό τώρα καταδικάστηκε, παρά το γεγονός ότι ο σύζυγός της (και συμπρωταγωνιστής σε όλες τις ταινίες της) Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήρθε ο ίδιος στο δικαστήριο για να εξηγήσει ότι η σύζυγός του είναι .. μια κυρία που απλά δεν είναι σε θέση να κάνει τέτοιες πράξεις».

Πηγή: true.gr