Ξέρουμε ότι είμαστε άρρωστοι όταν βήχουμε, φτερνιζόμαστε ή σκουπίζουμε τη μύτη μας που τρέχει. Αυτά είναι τα προφανή συμπτώματα που βιώνουμε ώστε να πάρουμε φάρμακα ή να ξεκουραστούμε για να νιώσουμε καλύτερα.

Αλλά γνωρίζατε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι – πιο διακριτικοί – που το σώμα μας, μας λέει για το αν είμαστε σε καλή ή κακή υγεία; Από την ανάπτυξη των μαλλιών σας μέχρι τις εκκενώσεις του εντέρου (σοβαρά), κάθε μέρος του σώματός σας επηρεάζεται από την υγεία σας.

Ένα από αυτά τα μέρη του σώματος είναι τα χέρια σας. Σας βοηθούν να σηκώσετε πράγματα, να πληκτρολογήσετε σε έναν υπολογιστή, να φτιάξετε κάτι απλό, όπως έναν καφέ. Είναι τεράστιοι δείκτες για την κατάσταση της υγείας σας.

Διαβάστε παρακάτω 9 πράγματα που πρέπει να προσέξετε όσον αφορά τα χέρια σας – και τι μπορεί να σημαίνουν για την υγεία σας.

1. Καρφίτσες και βελόνες

Νιώθετε μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια σας; Είναι πιθανό σημάδι συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Αν σας ενοχλεί πραγματικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να φοράτε διαχωριστή ή να κάνετε χειρουργική επέμβαση, εάν είναι ακραία περίπτωση. Ωστόσο, «Κάθε ξαφνική εμφάνιση μουδιάσματος ή αδυναμία των καρπών ή των χεριών θα πρέπει πάντα να κάνει κάποιον να ανησυχεί για πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο,» αναφέρει ο Δρ. Matthew Barrett, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Virginia Health System στη Βόρεια Καρολίνα. Αν συμβαίνει αυτό, καλέστε το 166.

2. Χρωματικές αλλαγές

Παρατηρήσατε ποτέ τα χέρια σας να γίνονται μπλε ή ακόμα και να χάνουν το χρώμα τους εντελώς όταν είναι κρύα; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας κατάστασης που ονομάζεται σύνδρομο Raynaud, που μπορεί να κάνει τα δάχτυλά σας να αισθάνονται μούδιασμα, κρύο ή πόνο. Μην ανησυχείτε, όσο και να φαίνεται ανησυχητικό: «Δεν είναι επικίνδυνο, είναι μόνο ενοχλητικό,» δηλώνει η Δρ. Kelly Weselman, ρευματολόγος από την WellStar Rheumatology στη Τζόρτζια των ΗΠΑ. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν αυτό συμβεί σε σας.

3. Οίδημα

Είχατε ποτέ πρησμένα δάχτυλά σαν ένα μπαλόνι; Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε το νάτριο, το οποίο μπορεί να προκαλεί φλεγμονή. Η υπερκατανάλωση αλατιού κάνει δυσκολότερη τη δουλειά των νεφρών να φιλτράρουν το αίμα και να αφαιρούν τα ανεπιθύμητα υγρά, προκαλώντας συσσώρευση υγρών σε ορισμένες περιοχές όπως τα χέρια σας.

4. Κόκκινα εξανθήματα και εξογκώματα

Αν δείτε ποτέ κόκκινα εξανθήματα και εξογκώματα γεμάτα με πύον να εμφανίζονται στο δέρμα σας, αυτό πιθανόν να οφείλεται σε ψωρίαση. «Η ψωρίαση στα χέρια μπορεί να μοιάζει με κόκκινα, φολιδωτά σημάδια και μπορεί μερικές φορές να περιλαμβάνει σπυριά – λευκά εξογκώματα – στις παλάμες,» αναφέρει ο Δρ. Salma Faghri de la Feld, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory της Τζόρτζια. Οπωσδήποτε επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να κάνει σωστή διάγνωση.

5. Τρέμουλο

Όλων μας τα χέρια τρέμουν λίγο, αλλά μπορεί να γίνει χειρότερα αν αντιμετωπίζετε καταστάσεις όπως έλλειψη ύπνου, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης ή κάποιο φάρμακο που προκαλεί τρέμουλο ως παρενέργεια. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης. «Αν συνδυαστεί με αργή κίνηση και δυσκαμψία στο άκρο που επηρεάζεται από το τρέμουλο, θα μπορούσε να είναι η νόσος του Πάρκινσον,» λέει ο Δρ Barrett.

6. Μοβ θρόμβοι δακτύλων

Κόκκινα ή μοβ εξογκώματα στις άκρες των δακτύλων σας; «Είναι πολύ κοινή ένδειξη για την ενδοκαρδίτιδα,» λέει η Δρ. Anne Albers, καρδιολόγος του OhioHealth Heart & Vascular Physicians στο Columbus. Η ενδοκαρδίτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη των καρδιακών βαλβίδων, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία κάτω από το δέρμα των παλαμών. Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα.

7. Δύναμη σφιξίματος

«Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δίνουμε προσοχή στη δύναμη σφιξίματος του ασθενή,» δηλώνει ο Δρ Albers. «Το συσχετίζουμε με την αδυναμία». Επιπλέον, η αδυναμία σφιξίματος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια έρευνα του 2016 από τη International Journal of Cardiology.

8. Μεγάλη ξηροδερμία

Αυτό συμβαίνει συνήθως τους πιο κρύους μήνες, καθώς η χαμηλή υγρασία τραβάει την υγρασία από το δέρμα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ότι πλένετε συχνά τα χέρια σας, καθώς μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια από το δέρμα μας. Τίποτα το σοβαρό εδώ – απλά φροντίστε να ενυδατώνετε τα χέρια σας, ώστε η ξηροδερμία να μη σας ενοχλεί!

9. «Δάκτυλο Σκανδάλη»

Αυτό σημαίνει ότι έχετε ένα ενοχλητικό δάκτυλο που παραμένει στη θέση που το βάλατε και δεν μπορείτε να το λυγίσετε ή να το ισιώσετε. Αυτό δείχνει ότι ο τένοντας στο δάχτυλό σας έχει φλεγμονή και τον περιορίζει από το να κινηθεί. Είναι πιο σύνηθες σε άτομα με αρθρίτιδα, με θυρεοειδή και διαβήτη.

Έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα;

Πηγή: true.gr