H αρχαιολογία είναι μια από τις πιο σημαντικές επιστήμες που προσπαθεί να ρίξει φως στο παρελθόν της ανθρωπότητας. Τι γίνεται, όμως, αν το παρελθόν δεν ήταν όπως νομίζαμε ότι είναι;

Δείτε παρακάτω 13 αναπάντεχες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έχουν εκπλήξει τους ιστορικούς.

1.Κεντρική θέρμανση στο Μινωικό Παλάτι, 2700-1400 π.Χ.

Έγινε μια αναπάντεχη ανακάλυψη στα ερείπια του παλατιού της Κνωσού. Ο αρχαίος μινωικός πολιτισμός χρησιμοποιούσε ειδικές κυλινδρικές κατασκευές με ημικυκλικές οροφές για την θέρμανση του παλατιού. Αυτές οι συσκευές ήταν τοποθετημένες κάτω από το πάτωμα και ζεσταίνονταν με φωτιά.

2. Αυτόματοι πωλητές, 100 π.Χ.

Οι σύγχρονοι αυτόματοι πωλητές είχαν έναν πρόγονο που χρησιμοποιούνταν για να πουλάει ιερό νερό στους αρχαίους ναούς. Εφευρέθηκε από τον Ήρων τον Αλεξανδρεύς. Έβαζαν ένα νόμισμα μέσα στην αυτόματη μηχανή και αυτό έσπρωχνε έναν μοχλό που άνοιγε μια βαλβίδα. Δυστυχώς, αυτή η υπέροχη ιδέα ξεχάστηκε και οι αυτόματοι πωλητές επανεφευρέθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.

3. Οι βρικόλακες της Βενετίας, 16ος αιώνας

Μια περίεργη ανακάλυψη έγινε στο Lazzaretto Nuovo κοντά στην Βενετία το 2006-2007. Κατά την ανασκαφή των ταφικών χώρων βρέθηκε ένα κρανίο με ένα τούβλο στο στόμα του. Σύμφωνα με γραπτές πηγές, συνήθιζαν να θάβουν τους βρικόλακες με αυτόν τον τρόπο (υποτίθεται ότι το τούβλο έκανε τους βρικόλακες άκακους). Η έρευνα έδειξε ότι το κρανίο ανήκε σε μια γυναίκα ηλικίας 60-70 ετών. Δεν υπήρχε τίποτα αξιοσημείωτο σε εκείνη την γυναίκα, εκτός από την ηλικία της. Οπότε, γιατί νόμιζαν ότι ήταν βρικόλακας; Κανείς δεν ξέρει.

4. Αρχαίος οικισμός Βίκινγκ στη Βόρεια Αμερική, τέλη 11ου αιώνα

Το L’Anse aux Meadows είναι ένας αρχαίος οικισμός Βίκινγκ, χτισμένος 500 χρόνια πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την βόρεια Αμερική. Από το 1961 έως το 1968, οι Χέλγκε Ίνγκσταντ και Αν Στιν Ίνγκσταντ πραγματοποίησαν μια σειρά αρχαιολογικών ανασκαφών και διαπίστωσαν ότι ο τόπος αυτός είχε νορβηγική προέλευση. Αυτή η ανακάλυψη έκανε τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τις συνηθισμένες γεωγραφικές υποθέσεις. Το ζήτημα του τι έκαναν οι Βίκινγκ στη βόρεια Αμερική και πώς έφτασαν εκεί παραμένει υπό εξερεύνηση.

5. Αυτόματες πόρτες στην αρχαία Ελλάδα, 1ος αιώνα μ.Χ.

Η ιδιοφυής Ήρων της Αλεξάνδρειας εφηύρε τις αυτόματες πόρτες πολύ πριν τον 20ο αιώνα. Ο μηχανισμός λειτουργούσε μέσω του ζεστού αέρα μέσα στον βωμό.

6. Η αμφιλεγόμενη τοιχογραφία Mr. Pynchon and the Settling of Springfield, 1937

Η τοιχογραφία Mr. Pynchon and the Settling of Springfield του Ουμπέρτο Ρομάνο απεικονίζει κάτι που μοιάζει πολύ με κινητό. Αν κοιτάξετε πιο προσεχτικά την φιγούρα του Ινδού στα δεξιά, φαίνεται σαν να πληκτρολογεί κάτι στο κινητό. Κανείς δεν ξέρει τι είναι πραγματικά, αλλά κυκλοφορούν πολλές θεωρίες.

7. Το πρώτο κατακόρυφο ντους στην Αρχαία Ελλάδα, στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ.

Τα πρώτα ντους βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Περγάμου. Η ίδια η κατασκευή ήταν αρκετά περίπλοκη, αφού αποτελούνταν από 7 επίπεδα.

8. Το ρομπότ του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, 14ος αιώνας

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν ένας ιδιοφυής εφευρέτης, οπότε κανείς δεν εξεπλάγη όταν βρέθηκε ένα σχέδιο για ρομπότ σχεδιασμένο για στρατιωτικούς σκοπούς. Βρέθηκε το 1950. Είναι άγνωστο αν ο επιστήμονας μπόρεσε να το φτιάξει, αλλά το ίδιο το ρομπότ ήταν πολύ ρεαλιστικό και μπορούσε να μιμηθεί απλές ανθρώπινες κινήσεις.

9. Αρχαίο χημικό όπλο, 256 μ.Χ.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, 19 Ρωμαίοι και 1 Πέρσης πολεμιστής βρέθηκαν σε μια σήραγγα στην εξέδρα του Dura-Europos, σε μια πόλη της Συρίας. Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν ότι είχαν πεθάνει από την κατάρρευση της σήραγγας. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι οι στρατιώτες πέθαναν εξαιτίας ενός νέφους διοξειδίου του θείου. Ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία χημικού πολέμου.

10. Γραμμές Νάσκα, πριν από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Αυτές οι γραμμές βρέθηκαν στο οροπέδιο Νάσκα στο Περού. Τώρα, γνωρίζουμε για 30 εικόνες (έναν πίθηκο, ένα πουλί, μια αράχνη, περίπου 700 τρίγωνα και σπιράλ). Το κλίμα της περιοχής είναι ξηρό, οπότε οι γραμμές φαίνονται μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει κάποια εξήγηση για τον σχεδιασμό τους.

11. Γραφή που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί στα νησιά του Πάσχα, τέλη 19ου αιώνα

Τα νησιά του Πάσχα είναι γνωστά για τα αγάλματά τους, αλλά υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον εκεί: 24 ξύλινες πλάκες με χαραγμένα σύμβολα που δεν έχουν κρυπτογραφηθεί ακόμα. Αυτές οι πλάκες ονομάζονται Rongorongo.

12. Ανθρώπινο κρανίο με κέρατα, 1880

Αυτό το κρανίο βρέθηκε στην Πενσιλβανία το 1880. Αν εξαιρέσουμε τα κέρατα δεν είχα καμία άλλη διαφορά από τα συνηθισμένα ανθρώπινα κρανία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να εξετάσουμε την αυθεντικότητά του, αφού το κρανίο εξαφανίστηκε πριν ξεκινήσουν οι έρευνες.

13. Το μυστήριο της Σινδόνης του Τορίνο

Πιστεύεται ότι η Ιερά Σινδόνη του Τορίνο έχει την εικόνα του Ιησού. Σύμφωνα με την ιστορία, μετά την σταύρωση του Ιησού το σώμα του τυλίχθηκε με αυτό το ύφασμα. Το ύφασμα, αν κοιτάξετε προσεκτικά, φαίνεται να έχει το αποτύπωμα ενός προσώπου, ενός σώματος και μερικές κηλίδες αίματος. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν για την σημασία αυτού του υφάσματος.

Πηγή: true.gr