Μια «άλλη» Κρήτη θα απολαμβάνουν από το 2023 τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού όσο και οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο, αφού βρίσκεται ανάμεσα στους τοπ προορισμούς στην Ευρώπη.

Είναι γνωστό πως το… περίφημο ελληνικό φιλότιμο και η ξακουστή ελληνική φιλοξενία πολλές φορές κάλυπταν κενά, όμως κάποια πράγματα δεν «μπαλώνονται» ανεξάρτητα από την καλή διάθεση και τις προσπάθειες των ντόπιων. Όπως, για παράδειγμα, οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η Κρήτη «βουλιάζει» από επισκέπτες, με τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ή μικρότερης έκτασης μπλακ άουτ να «παραμονεύει» και να απειλεί να τινάξει στον αέρα τις διακοπές πολύ κόσμου και κατά συνέπεια να αμαυρώσει την εικόνα ολόκληρης της Ελλάδας.

Αυτό το άγχος παύει να υφίσταται!

Με τις υπογραφές που έπεσαν πρόσφατα, ξεκινά η υλοποίηση ενός τεράστιου έργου ο προϋπολογισμός του οποίου αγγίζει το 1.000.000.000 (ένα δισεκατομμύριο ευρώ!), με την φιλοδοξία μέχρι το 2023 να έχει ολοκληρωθεί.

Η συμφωνία μεταξύ της ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων εταιρειών «σφραγίστηκε» στις αρχές Ιουνίου και προβλέπει ότι μέσα σε τρία χρόνια θα έχει δημιουργηθεί απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, γεγονός που συνεπάγεται την ενεργειακή αυτοτέλεια του νησιού. Παράλληλα –και μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το φιλόδοξο πλάνο- τρέχει και το έργο της «μικρής διασύνδεσης» με την Πελοπόννησο. Το σχέδιο λέει πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει τελειώσει και θα καλύπτει περίπου το 30% με 40% των αναγκών, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» μέχρι την χρονιά-ορόσημο του 2023.

Ανάδοχοι αυτού του τεράστιου έργου είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ οι οποίες αναλαμβάνουν τις εργασίες καλωδιακής διασύνδεσης (εκτιμώμενο κόστος 615 εκατομμύρια ευρώ) και την δημιουργία των επίγειων σταθμών μετατροπής θα αναλάβει η κοινοπραξία SIEMENS-ΤΕΡΝΑ, θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τον προϋπολογισμό να φτάνει στα 370 εκατομμύρια.

Παράλληλα, όμως, τρέχει και ένα δεύτερο πρόγραμμα που σχετίζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σήμερα μέσω αυτών παράγονται μόνο 100 MW από τα φωτοβολταϊκά πάρκα και άλλα 200 MW από τα αιολικά, όμως μετά την επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης, αναμένεται να γίνει δυνατή η αξιοποίηση του δυναμικού του νησιού, πράγμα που μεταφράζεται σε μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2.500 MW.

Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, αυτή η τεράστια επένδυσης του ενός δις ευρώ θα χρειαστεί μόλις 4 χρόνια για την απόσβεσή της, αφού σήμερα οι καταναλωτές βλέπουν τους λογαριασμούς τους «φουσκωμένους» εξαιτίας των επιδοτήσεων για την παραγωγή ρεύματος που αυξάνουν το τελικό κόστος.

Το μόνο που απομένει για να πάρουν μπροστά οι μηχανές είναι να υπογραφούν οι σχετικές δανειακές συμβάσεις με τις οποίες θα αντληθούν περίπου 400.000.000 ευρώ. Άλλα τόσα έχουν ήδη δεσμευτεί μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα 200.000.000 προέρχονται από την ίδια συμμετοχή της ΑΔΜΗΕ για αυτό το έργο που χαρακτηρίστηκε ήδη ως ένα από τα πλέον καινοτόμα στον πλανήτη.

Πηγή: true.gr